Anundsen ber politiet vurdere å endre våpenregler

Politidirektoratet skal vurdere om det er behov for å endre retningslinjene for hvordan politiet bærer våpen. 16 vådeskudd er rapportert hittil i år mot ni i hele fjor.

- BURDE SVART: Justiskomiteens leder Hadia Tajik mener svaret fra Anundsen bekrefter at han må bli avkrevd et svar før han gir informasjon.- Han burde svart på disse spørsmålene tidligere. Justisministeren burde faktisk være den som hadde størst interesse av å bidra med opplysninger i denne viktige debatten, sier Tajik til NTB. ARKIVFOTO: Håvard Bjelland.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det kommer fram i et skriftlig svar til Stortinget fra justisminister Anders Anundsen (Frp) tirsdag.

«Politidirektoratet vil vurdere om det er behov for å endre deres retningslinjer når det gjelder operativ vurdering av hvordan våpenet skal bæres, herunder om det fortsatt skal være patron i kammeret», skriver statsråden.

Politiets praksis i dag er at våpen skal være ladd og usikret i hylsteret, noe blant andre forsvarstopp Robert Mood har reagert på.

— Man må ha mye våpentrening for at dette skal være forsvarlig, sa generalløytnanten nylig.

KrFs Kjell Ingolf Ropstad er glad for at Politidirektoratet nå skal vurdere retningslinjene for hvordan politiet bærer våpen.

— Det handler om nivået på skarpheten i bevæpningen, sier han til NTB.

Les også:

Les også

Avfyrte vådeskudd i politiets våpenrom

16 vådeskudd

I sitt svar til stortingsrepresentant Ropstad bekrefter Anundsen også at Politidirektoratet har innført en ny rapporteringsplikt for vådeskudd.

«Jeg mener rapporteringsrutinene rundt vådeskudd har vært for dårlig, og Politidirektoratet har nå innført rapporteringsplikt til seg på alle vådeskudd», heter det.

Anundsen har skaffet seg oversikt over antallet vådeskudd de siste fire årene, selv om han understreker at tallmaterialet er usikkert.

FORNØYD: KrFs Kjell Ingolf Ropstad er glad for at Politidirektoratet nå skal vurdere retningslinjene for hvordan politiet bærer våpen. Foto: OLAV OLSEN

Politidirektoratet opplyser at det ble rapportert totalt 37 vådeskudd i årene 2011-2015, 16 av dem i år. I hele fjor ble det rapportert ni vådeskudd.

Vådeskuddene er blitt en del av den politiske diskusjonen om den midlertidige bevæpningen av politiet, som ble innført i november i fjor. Det skjedde som svar på en PST-advarsel om økt fare for terrorangrep mot mål i Norge.

Tiltaket gjelder fram til 15. oktober, men kritikerne frykter det foregår en «snikinnføring» av en generell bevæpning av norsk politi.

Les også:

Les også

Bakenfor pistolen

Ikke overrasket

Ropstad mener tallene bekrefter mistanken om at det er større risiko for negative hendelser når flere tusen politifolk går med skarpladde våpen, enn når de er ubevæpnet.

— Det skjer flere hendelser når det er bevæpning, sier han.

Ropstad presiserer samtidig at politiet håndterer våpenbruk på en god måte.

Heller ikke Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik er overrasket over økningen i tallet på vådeskudd.

— Flere våpen fører til flere ulykker, rett og slett, skriver hun i en epost til NTB.

Justiskomiteens leder mener svaret fra Anundsen bekrefter at han må bli avkrevd et svar før han gir informasjon.

— Han burde svart på disse spørsmålene tidligere. Justisministeren burde faktisk være den som hadde størst interesse av å bidra med opplysninger i denne viktige debatten, sier Tajik.

— Og fortsatt svarer han ikke på direkte spørsmål om han visste om disse hendelsene da han orienterte Stortinget.

Les også:

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Forlenger politiets bevæpning

BT anbefaler

Her legges det nye bybane­sporet. Rundt det kommer det en helt ny bydel.

Sjekk alle byggeplanene!

LES SAKEN