Enighet om Syria-flyktningene

Venstre klar for å regjere, SV trakk seg fra forhandlingene.

MASSEMØTE: De parlamentariske lederne sluttforhandlet onsdag avtalen for Syria-flyktningene.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Onsdag morgen ble et flertall på Stortinget enige om en avtale for Syria-flyktningene.

Ifølge flere medier skal avtalen innebære 8000 flyktninger de tre neste årene.

— Det er ikke noe nederlag for regjeringen når vi hjelper mange flyktininger i nærområdet til Syria, i tillegg til at vi tar imot noen flere kvoteflyktninger, sier Trond Helleland i Høyre til BT.

Detaljene i avtalen presenteres på en pressekonferanse klokken 16.30 i ettermiddag.

Temperaturen var høy i Stortinget onsdag morgen. Det startet med Frp-nestleder Per Sandbergs opptreden i Politisk kvarter på NRK. Der tenkte han høyt om hvordan partiet vil forholde seg til en Syria-avtale som landsstyret finner uansvarlig.

– Da må vi ta dissens, stille kabinettsspørsmål, det er mange løsninger på dette. Men alt avhenger av hva og hvilket vedtak Arbeiderpartiet presser gjennom i Stortinget, sa Sandberg.

Beredt til å regjere

KABINETTSSPØRSMÅL: Per Sandberg, som selv ikke sitter i regjeringen, skapte oppstandelse onsdag morgen.

At Frp-nestlederen, som selv er stortingsrepresentant og ikke regjeringsmedlem, antyder at det kan komme et kabinettsspørsmål blir ikke tatt alvorlig på Stortinget.– Det kan bare avklares ett sted, hos statsministeren. Stortinget forholder seg til regjeringen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Les også: Frp truer med å forlate regjeringen

Avtalen om økt humanitær bistand til nærområdene og flere kvoteflyktninger fra Syria vil trolig bli presentert for offentligheten på en pressekonferanse onsdag ettermiddag. Dersom Frp finner avtalen umulig å etterleve i regjering, viser Venstre-leder Trine Skei Grande til paragraf 5 k i samarbeidsavtalen. Den åpner for at regjeringen Solberg kan utvides med Venstre og KrF.

Lite sannsynlig

Overfor NRK klargjør hun at Venstre er beredt til å sikre en fortsatt borgerlig regjering dersom Fremskrittspartiet skulle bryte regjeringssamarbeidet.

De færreste anser dette som det mest sannsynlige utfallet. I stedet regner man med at Frps statsråder vil kunne ta dissens, men utover dette lojalt følge opp et stortingsvedtak partiets egne representanter har stemt imot.– Sandberg er egentlig ikke så lett å bli klok på. Jeg oppfatter det som han snakker litt til menigheten – han sier til Frps tillitsvalgte og velgere at vi står hardt på i denne saken, og er villige til å sette den på spissen, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til NTB.

SV trekker seg

Fredag fikk forhandlingene en avskalling mot høyre ved at Fremskrittspartiet brøt samtalene.

TRAKK SEG: SV og leder Audun Lysbakken mener avtalen er for dårlig.

Samtlige partier utenom Frp møttes til et siste møte om Syria-flyktningene klokken 11 onsdag. Like etter møtestart ble det klart at SV trekker seg fra forhandlingene.— Vi kan ikke være med på det som ligger i denne avtalen. Vi har vært villige til å justere våre krav, men denne avtalen ligger for langt unna det som er flertallets utgangspunkt, sier SV-leder Audun Lysbakken.

— Innsatsen er for liten og kommer for sent. Det er særlig viktig for oss at ting skjer raskt, for det er nå det er krise i Syria. Flertallet burde vært villig til å sette hardt mot hardt i større grad enn det som er situasjonen nå.

Det er flertall på Stortinget for å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste to årene, men regjeringspartiene har motsatt seg dette. I et forsøk på å få til et bredt politisk forlik har opposisjonspartiene derfor åpnet for å forhandle om så vel antallet flyktninger som tidsplanen for øvrig.

Publisert
BT anbefaler

Hvem blir i Brann om de rykker ned? Les spillernes svar.

Les spillernes svar:

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 27 sentrale valg som har ført Brann mot nedrykk

  2. Kvinne fengslet for trusler mot ansatte i barnevernet

  3. Ruben får ofte høre at han er så lik faren. – Ingen kan si jeg har seilt inn på en gullfjøl.

  4. – Glem kniver og slåssing. Disse kvinnene skremmer meg mer.

  5. Lege vil ha strengere regler for uvaksinerte: – Ikke en menneskerett å bidra til økt smitte

  6. 61 av 600 flypassasjerer fra Sør-Afrika testet positivt