• Jeg håper mitt eget parti vil snu, og gi flertall for at de 26 krigstolkene fra Afghanistan får oppholdstillatelse i Norge. Det skylder vi dem, sier Ap-politiker og veteran Geir Dolonen-Martiniussen fra Husnes. I dag var han i Stortinget og talte varmt for tolkene.

— Leave no man behind, heter det. Vi etterlater ikke våre på slagmarken, vi tar de med oss, alle sammen. Det må Norge gjøre, vi må sørge for å få med oss alle som gjorde en innsats for oss i Afghanistan, sier HV-offiseren og Libanon-veteranen. Han møtte til høring i Stortingets kommunalkomité onsdag morgen.

Dolonen-Martiniussen fra Kvinnherad er mannen som tok initiativ til en aksjon da tolken Faizullah Muradi ble kastet ut av Norge i vår. Han samlet inn 3.500 underskrift, og planla en stor demonstrasjon av veteraner foran Stortinget.

Men da snudde statsminister Erna Solberg. Muradi fikk komme tilbake, etter han var kastet ut, til Italia.

Han møtte selv frem i Stortinget onsdag, iført en T-skjorte med oppfordring til å hente hjem de resterende 26 tolkene.

Livsfare

Både han og Dolonen-Marthiniussen fortalte om en svært vanskelig og livstruende situasjon de gjenværende tolkene lever i. De får daglige trusler, både direkte og indirekte, fra Taliban og deres sympatisører.

— To dager før jul fikk jeg en dramatisk melding fra en av tolkene jeg har kontakt med. Taliban var på døren og krevde både navn og telefonnummer til tolkene som hadde jobbet for Norge. Heldigvis kom han seg unna, og fikk varslet de andre han har kontakt med, fortalte veteranen fra Kvinnherad.

Han har ikke gjort tjeneste i Afghanistan, men har som offiser og veteran selv, tatt et personlig initiativ i denne saken. Det var også grunnen til at Veteranforbundet ba ham følge med dem til Stortinget for å fortelle om sitt engasjement.

Norsk flagg, norske våpen

Det er KrF, Senterpartiet, SV og Venstre som har tatt saken opp i Stortinget, der de krever at Norge gir de 26 tolkene opphold i Norge.

Ap, Høyre og Fremskrittspartiet er ikke med på forslaget, og uten at ett av disse tre partiene snur, blir forslaget og tolkene avvist.

Et viktig tema i saken er hvordan begrepet «kamptolk» skal defineres, det finnes nemlig ingen slik definisjon. Regjeringen hevder at lokalt ansatte ikke skal utstyres med norsk uniform eller våpen, de skal heller ikke delta i kamp.

Men erfaringen fra Afghanistan viser noe helt annet. Disse tolkene var med i fremste linje, i trefninger og krigshandlinger.

— Vi snakker om en gruppe personer som har vært i strid, kledd opp i norsk uniform og gitt våpen av norske styrker, sa Dolonen-Marthiniussen i sin redegjørelse for politikerne.

Avgjørelsen faller den 14 januar, da komiteen skal avgi sin innstilling.

kamptolk 2 (2).jpg
HÅVARD BJELLAND