Den rødgrønne regjeringen turte aldri å returnere barnefamilier til Afghanistan av frykt for at forholdet mellom de to landene kunne bli ødelagt, forteller Lønseth til Klassekampen.

— Vi følte oss litt frem på hvor omfattende retur afghanerne ville tillate. Risikoen man hele tiden løper er at Afghanistan sier opp returavtalen fullstendig. Det vil føre til at man ikke får returnert noen, heller ikke kriminelle, sier Lønseth.

Han mener Norge løper stor risiko dersom Afghanistan gjør alvor av truslene om å stenge grensene for retur.

— Det vil ha en direkte innflytelse over hvor mange asylsøkere som kommer hit dersom vi havner i en situasjon der vi ikke kan returnere noen, sier Lønseth.

Frps asylpolitiske talsmann Mazyar Keshvari mener imidlertid at Norge må sette hardt mot hardt dersom Afghanistan ikke ønsker å ta imot returnerte asylsøkere.

Revidert avtale

— Man kan ikke bare si opp en returavtale. I så fall vil det få store konsekvenser, sier Keshvari, som nevner norske bevilgninger til oppbygging av landet.

Afghanistans flyktningdepartement opplyste torsdag til Bergens Tidende at myndighetene har startet arbeidet med å revidere avtalen og at eventuelle endringer vil kunne trå i kraft fra juli.

Partene i returavtalen kan velge å si den opp med én måneds varsel, ifølge juridisk direktør Ghulam Murtaza Rasooli.

— Den endelige afghanske posisjonen er ennå ikke fastlagt, men vårt departement har avgitt sin innstilling, sa Rasooli torsdag.

UDI advarte

Utlendingsdirektoratet (UDI) varslet i fjor somme Justisdepartementet om det samme som Afghanistan selv har varslet nå, nemlig at det er utrygt å returnere barnefamilier til landet, skriver Vårt Land.

Det var torsdag at Bergens Tidende skrev om et brev som afghanske myndigheter sendte til Norge i november. I brevet protesterer Afghanistan mot økningen i tvangsreturer fra Norge.

Brevet er ukjent for leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Martin Kolberg (Ap). Han ba torsdag om å få brevet oversendt fra Justisdepartementet. Han har også bedt om en redegjørelse for når departementet fikk opplysningene og hva de har gjort med dem.

- Ikke relevant

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sier brevet fra afghanske myndigheter gjaldt alle som ble returnert, ikke bare barnefamilier. Derfor anså ikke departementet at brevet var relevant for de problemstillingene komiteen ønsket svar på. Kallmyr kjenner seg ikke igjen i Bergens Tidenes gjengivelse av brevet.

— Det er ikke riktig at brevet ble sendt fordi Norge returnerte masse asylbarn til Afghanistan. Det er heller ikke riktig at de ba oss stanse retur av barnefamilier, sa Kallmyr til NTB torsdag.

Ifølge Kallmyr ber afghanske myndigheter i brevet om stanse i all retur som ikke er frivillig.

KrFs sentralstyre skal fredag diskutere et forslag om å bryte regjeringssamarbeidet på grunn av asylbarnsaken.

Justisminister Anders Anundsen var i Riga torsdag, og NTB har ikke klart å få ham i tale. (©NTB)