Regjeringen velger omstridt Utøya-minnesmerke

Kommunalminister Jan Tore Sanner og kulturminister Linda Hofstad Helleland sier ja til Utøya-minnesmerket på Sørbråten i Hole kommune som nasjonalt minnested.

Publisert Publisert

MINNESMERKET skulle stå ferdig sommeren 2016, men har vært utsatt to ganger. ILLUSTRASJON: JONAS DAHLBERG STUDIO

  • Sveinung Berg Bentzrød
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Dette ble offentliggjort av de to statsrådene i 22.-juli-senteret i Regjeringskvartalet klokken 16 onsdag.

Minnesmerket skulle stå ferdig sommeren 2016, men har vært utsatt to ganger, skriver Aftenposten.

Utkastet fikk stor støtte – og høstet sterke protester

Da den svenske kunstneren Jonas Dahlberg vant konkurransen om å utforme de nasjonale minnestedene i Regjeringskvartalet og ved Utøya, vakte det harme lokalt.

Kunstnerens utkast til monument innebærer å skjære en spalte gjennom en odde på Sørbråten som peker mot Utøya.

Flere av de nærmeste naboene, som selv hadde deltatt i redningsarbeidet 22. juli, var svært kritiske til å få en permanent påminnelse om terrorhandlingene utenfor stuevinduet sitt, og klagde over å ikke ha blitt involvert i prosessen av Kunst i offentlige rom (Koro).

I september 2014 skrev Aftenposten om såre følelser hos mange i Hole kommune over ikke å ha hatt noen lokal innflytelse over plasseringen av monumentet til minne om 22. juli-ofrene.

— Brutal behandling av naturperle

Bygden var splittet, men i nabolaget som heltemodig reddet 250 ungdommer ut av vannet, er det sterk motstand mot monumentet, selv om det også er ment å hedre deres innsats.

– Vinnerutkastet som skal dele Sørbråten i to med et skår på 3–4 meter, har provosert mange. Det er mange naboer som mener dette er en brutal behandling av en naturperle. Forventningene var nok å få et noe fredeligere og mer lavmælt uttrykk, sa Per Christian Gomnæs plan- og miljøutvalget i kommunen.

  • Her er originalsaken:Lokalbefolkningen vil ta minnesmerke til retten

Det ble også reist spørsmål om kunstnerens prosjekt i det hele tatt var gjennomførbart på grunn av de porøse bergartene i området.

Enkelte pårørende reagerte i tillegg på at barnas navn skulle inngraveres i fjellsiden, og mente det fikk holde at navnene deres var preget inn i Widerberg-monumentene.

Rapport om psykososiale følger av arbeidet med minnesmerket

Kommunal – og moderniseringsdepartementet publiserte i april 2015 en rapport ompsykososiale konsekvenser for naboene av det planlagte minnestedet på Sørbråten.

Hendelsene og prosessen rundt minnestedet har trukket mennesker fra hverandre, i stedet for å føre dem sammen, konkluderte rapporten.

Den lokale motstanden gjorde at Hole kommune endte opp med å si nei til Statsbyggs reguleringsplan. Dermed ble saken sendt over til kommunalminister Jan Tore Sanners bord.

Nå har altså Regjeringen landet på Dahlbergs utforming av minnested.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Fotografens bilde vekker oppsikt. Slik forklarer han det.

  2. – Det begynte med en liten, håndskrevet lapp, stukket inn i avisen hun skulle få

  3. WHO: Nytt døgn med rekordhøyt smittetall

  4. – Fergene er utryddingstruet. Reis mens du kan.

  5. Sjekk spillerbørsen: Brann-sliteren får ros

  6. Lekkasjer, råteskader, mus og biller. Ole Bulls villa på Lysøen forfaller. – Noe må gjøres nå.