Tykke klær reduserer sikkerheten

Den tyske bilistorganisasjonen ADAC advarer mot å bruke tykke klær i bilen.

FARLIG: Tykke vinterklær gir beltet spillerom. I verste fall kan skadene bli alvorlige allerede ved kollisjoner i lav hastighet. (Foto: ADAC)
  • Jan Harry Svendsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

I testbilen sitter det en dukke av en voksen og av et barn. Begge har på seg tykke ytterklær. Barnet sitter i barnestol. Alt ser ut som en helt vanlig tur til butikken, skolen eller barnehagen.

I 16 kilometer i timen smeller det. Den delen av beltet som ligger over hoftene skjærer seg inn i buken på begge i bilen…

Store skader

– I verste fall kan man få alvorlige skader på myke innvoller som tarm, lever og milt om man kjører bil med tykk jakke i kombinasjon med bilbelte. Faren for å få indre blødninger er også til stede, sier Volker Sander.

Han er leder for avdelingen for bilsikkerhet i tyske ADAC.

Les også

Ser du fotgjengeren som går langs veien?

Av med ytterklærne

Han råder foreldre til å ta av ytterklærne på barna og seg selv, og passe på at bilbeltet sitter stramt over hoftene. Om beltet ligger over magen, skal barnet sitte på pute eller i barnesete.

Er det kaldt, anbefaler han å legge et pledd over barnet og sørge for at barnesete eller pute lagres inne, slik at barnet slipper å sette seg på et kaldt sete.

OPTIMALT: Beltet ligger stramt over kroppen, samtidig sitter barnet i sete som sørger for at beltet ligger korrekt. (Foto: ADAC)

Mer om sikkerhet:

Publisert
  1. Barn og unge
  2. Trafikksikkerhet

Les mer om dette temaet

  1. Jaguar frykter Tesla-ulykke

  2. Hver tiende sjåfør innrømmer å ha kjørt med promille

  3. Ny Volvo oppdager elg

  4. Slik mener ekspertene du skal snakke med barn som er redde for nyheter