Skrinlegger Mongstad-planer

Den rødgrønne regjeringen skrinlegger planene om et fullskala renseanlegg for CO2 på Mongstad.

DYRT: «Månelandingen» på Mongstad vil koste 14 milliarder kroner - før et eneste gram CO2 er fjernet.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Olje— og energiminister Ola Borten Moe sa på en pressekonferanse i ettermiddag at arbeidet med å bygge fullskala CO2-renseanlegg på Mongstad skal avsluttes 1. januar 2014.

— Veien frem til utvikling av lagringsteknologi har vært lenger og tyngre og mer kostbar enn det vi forutså. Jeg er redd for at Mongstad ikke vil være et prosjekt som vil være et eksempel til etterfølgelse.

Statråden sier også at ressursbruken vil bli betydelig høyere i tiden fremover, og det vil være kostnader spesifikt knyttet til Mongstad.

— De kunne ikke vært brukt noe annet sted. Det er naturlig at vi nå tok en full gjennomgang i forbindelse med statsbudsjettet for 2014, sier Borten Moe.

Han mener kompetansen som er opparbeidet på Mongstad vil være viktig for andre prosjekter.

— Arbeidet ved teknologianlegget har gitt verdifull læring, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Bellona-Hauge oppgitt

Bellona-leder Frederic Hauge kaller det svært pinlig at den rødgrønne regjeringen dropper CO2-prosjektet på Mongstad.

— Dette er den styggeste politiske krasjlandingen vi noen gang har sett, sier han til NTB.

Han var da på vei til pressekonferansen med oljeminister Ola Borten Moe (Sp) og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) som Olje- og energidepartementet innkalte til fredag ettermiddag.

Hauge reagerer blant annet på at lagerforholdene ved alternative plasseringer ikke er undersøkt samt at dokumentene som ble tilsendt fra anbyderne i mai ikke er offentliggjort.

Heller ikke studien til statens foretak for CO2-håndtering - Gassnova - om alternative plasseringer er ferdig, ifølge Hauge.

— Kasserer vi Mongstad nå, sier vi sannsynligvis farvel til fullskala CO2-rensing i Norge. Jeg kan ikke se at det er noen andre prosjekter som kan komme til 2020, sier han.

Hauge håper den nye regjeringen vil foreta en gransking og at også Mongstad kan være med i en vurdering av andre prosjekter.

— Fortsetter vi Mongstad nå, har vi kastet bort mye penger, kanskje halvparten, men legger vi det helt ned, har vi kastet bort alt. Dette er så pinlig. Det er Borten Moes siste hilsen, sier en opprørt Bellona-leder.

7,4 milliarder brukt

BT skrev tidligere i uken at Riksrevisjonen har gransket regjeringens prestisjeprosjekter for å få til CO2-fangst fra gasskraftverk. De konkluderer med at det i årene 2007 - 2012 ble brukt 7,4 milliarder kroner på de ulike CO2-prosjektene på Kårstø og Mongstad. Det inkluderer bygging av Teknologisenter Mongstad (TCM), men ikke forskning på CO2-fangst fra gasskraftverk eller bevilgningene gitt i statsbudsjettet for 2013. Dette øker de samlede kostnadene med 3 milliarder kroner.

Reelle kostnader på 14 milliarder kr

Bergens Tidende skrev i juni at de samlede bevilgningene så langt er på 10,5 milliarder kroner. I tillegg vil det påløpe flere milliarder kroner i planleggings- og driftskostnader frem til det tas en investeringsbeslutning for bygging av fullskalaanlegg i 2016. Det gir en total kostnad på 14 milliarder kroner - før det er besluttet å rense CO2 fra gasskraftverket på Mongstad.

For å styrke kontrollen, kom Riksrevisjonen med en rekke anbefalinger:

• Forbedre risikohåndteringen i statens arbeid med CO2-håndtering.

• Sikre langsiktig bruk av Teknologisenteret, gjennom å redusere driftsutgiftene.

• Styrke Gassnovas arbeid med å utøve kostnadsstyring.

• Styrke arbeidet med å få på plass juridiske og kommersielle rammebetingelser for transport og lagring av CO2

Milliardutgiftene kan ødelegge for CO2-fangst som klimatiltak, tror Riksrevisjonen:

«Etter Riksrevisjonens oppfatning utgjør de høye kostnadene en risiko for at utbyttet av satsingen på CO2-håndtering ikke vil stå i forhold til den økonomiske innsatsen. Høye kostnader kan også øke risikoen for at CO2-håndtering for kull- og gasskraftverk ikke vil vinne fram som klimatiltak,» står i det i Riksrevisjonens rapport som ble offentliggjort tirsdag.

Saken oppdateres.

Publisert

Les mer om dette temaet

PÅ MONGSTAD: I mai 2012 åpnet statsminister Jens Stoltenberg teknologisenteret på Mongstad. Da hadde han fortsatt planer om storstilt CO2-rensing på raffineriet.