Terrorofre skal kunne få erstatning raskt

Regjeringen ønsker at søknader om voldsoffererstatning etter terrorangrepene 22. juli skal kunne fremsettes og behandles raskt.

Publisert Publisert

RAMMET:R4 i Regjeringskvartalet etter bomben 22. juli. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Regjeringen har derfor besluttet at voldsoffermyndighetene skal kunne behandle søknader som har grunnlag i terrorhandlingene i Regjeringskvartalet og på Utøya uavhengig av dom i straffesaken.

Gjøres unntak

Det gjøres også enkelte andre unntak fra lovens vanlige ordning. Blant annet slipper de som var på Utøya og ved de rammede bygningene i Regjeringskvartalet 22. juli, samt deres etterlatte og pårørende, de normale vilkårene om at voldshandlingen skal være politianmeldt. Man slipper også vilkåret om at man på forhånd har anmodet politi— og påtalemyndighet om å «kreve erstatning fra skadevolderen i forbindelse med straffesaken».

Regjeringen gjør det også klart at vilkåret om at det skal foreligge klar sannsynlighetsovervekt for at det har skjedd en handling som gir rett til voldsoffererstatning, uten videre anses oppfylt for de nevnte gruppene.

Erstatning til redningsarbeidere

Også pårørende og personer som deltok i redningsarbeidet, kan ha krav på voldsoffererstatning. Et forenklet søknadsskjema for alle gruppene er under utarbeidelse.

Fra før har regjeringen besluttet at staten vil gi tilskudd til dekning av utgifter i forbindelse med gravferd og minnesamvær. Hver av de omkomne får 100.000 kroner til dette.

Publisert
BT anbefaler

Her kjører den nye treneren inn på Stadion

Kåre Ingebrigtsens første finte? Å fly via Oslo i stedet for å gå på det samtidige direkteflyet til Bergen.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Da enda en pasient med karantene hadde løyet, satte legen seg ned og skrev om sin fortvilelse

  2. E16 stengt på Voss

  3. Lars Arne Nilsen dukket opp i ny rolle, seks dager etter Brann-avskjeden

  4. 39 smittet i Norge siste døgn

  5. Frisørene ber om koronalettelser: – Tungt med tiltakene vi har

  6. Gled deg: Så varmt blir det denne veka