Pågrepne ungdommer hacket Breiviks nettkontoer

Ungdommene som onsdag ble pågrepet i en politiaksjon, skal ha tilknytning til hackergruppen Noria som hacket e-postene og Twitter-kontoen til terrorsiktede Anders Behring Breivik.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

De fem, som er i alderen 17 til 21 år, ble pågrepet i en samordnet aksjon onsdag morgen og har siden sittet i avhør i sine respektive politidistrikter.

— Ingen av dem er løslatt. Avhørene av dem blir samkjørt. Jeg vet foreløpig ikke om de vil fortsette torsdag, sier politioverbetjent Hanne Persson som leder forebyggende enhet ved Majorstua politistasjon til NTB. Hun har ansvaret for etterforskningen av saken.

Ifølge Dagbladet skal de pågrepne ungdommene være tidligere og nåværende medlemmer av hackergruppen Noria, som hacket Breiviks kontoer en uke etter terrorangrepene. Flere av disse skal ifølge avisen ha lagt kortene på bordet og erkjent hackingen av Breiviks e-postkontoer og Twitter-konto.

Hovedmann pågrepet?

VG skriver at de pågrepne hackerne også skal stå bak angrepet på Arbeiderpartiet og Høyres nettsider tidligere i år. Flere kilder i det norske hackermiljøet mener at politiet har lyktes med å pågripe hovedmannen bak hackingen.

Pågripelsene ble koordinert fra Majorstua politistasjon i Oslo og ble gjort i fire distrikter - Hedmark, Romerike, Østfold og Agder.

— Dette startet som en trusselsak der vi har etterforsket oss fram til et miljø som hacker seg inn på e-postsystemer og slik får kontroll over Facebook-profiler, sier Persson.

Grove trusler

De fem unge mennene som er pågrepet, er foreløpig siktet for å ha fremsatt grove trusler. Onsdag ettermiddag forelå det ingen endringer i siktelsen.

— De har valgt ut spesielle personer som de har gått løs på og lagt ut egenmeldinger og bilder via deres kontoer. Vi har fått anmeldelser fra enkeltpersoner, men hvor stort omfanget er utover dette kan vi ikke si noe om enda, sier politioverbetjenten.

Politiet vet foreløpig ikke hvor avansert hackermiljøet de nå har avdekket er.

Etterforskerne på Majorstua får bistand fra Kripos og datakrimenheten til å se på den tekniske siden av saken.

Leter etter flere

Av hensyn til den videre etterforskningen vil ikke Hanne Persson si noe om hva slags trusler det dreier seg om.

— Det skyldes at vi også leter etter flere, men jeg kan bekrefte at det ikke handler om drapstrusler. Vi har heller ingen holdepunkter for at det er rasistisk motivert, sier hun.

Persson understreker at saken dreier seg om personvern og identitetstyveri.

— De har gitt seg ut for å være andre på nettet. Og det er ungdommer involvert. Det ser vi alvorlig på, sier politioverbetjent Hanne Persson.

Publisert
HACKET: Hackere brøt seg inn i E-posten og Twitter-kontoen til massemorderen Anders Behring Breivik.

Les mer om dette temaet

  1. Breiviks far vil ikke avhøres i Norge

  2. Breivik: - Rart å se sitt eget bilde

  3. Frykter at Breivik vil spille syk

BT anbefaler

«Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning»

Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning på Bergens største konsertarena enn hva Imagine Dragons klarte…

LES SAKEN