- Breivik burde blitt avhørt

Terroreksperten Magnus Ranstorp mener lokalt politi i samarbeid med PST burde undersøkt Breivik etter Global Shield-aksjonen.

KRITISERER POLITIET: Terrorforsker Magnus Ranstorp mener norsk politi hadde tilstrekkelig grunnlag for å se nærmere på Breivik.
  • Liv Skotheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Den anerkjente svenske terroreksperten Magnus Ranstorp har forsket på terror i over 20 år. Han reagerer sterkt på BTs avsløring om den internasjonal aksjonen mot terrorbomber som førte til at norsk politi ble varslet om Anders Behring Breivik i mars. PST gjorde ingenting.

— Det var ikke de store summene, men de burde kalt ham inn til et intervju. Det kunne skapt visse åpninger for å se nærmere på ham. «Global Shield» gjør en god jobb med å rapportere, men så handelr det om hvorvidt sikkerhetstjenesten tar de riktige avgjørelsene i forhold til oppfølging, og det er det ikke alltid at de gjør, sier Ranstorp.

Terrorforskeren mener det ikke hadde vært den store jobben for politiet å se nærmere på navnene på listen.

— 50-60 mennesker er ikke så tidskrevende for politiet å undersøke. Lokalt politi kunne gjort jobben, i samarbeid med PST, mener han.

Les også

[No available link text]

Burde sjekket mot våpenregister

Operasjon «Global Shield» ble iverksatt 1. november i fjor. For første gang ble det gjennomført en internasjonal, koordinert aksjon for å stanse handelen med farlige kjemikalier og pågripe potensielle terrorister som planla å bygge sine egne bomber. Operasjonen resulterte i at 22 halvferdige bomber ble beslaglagt, 18 personer ble arrestert og over 30 tonn med kjemikalier ble beslaglagt.

Ranstorp mener politiet burde sjekket navnene på «Global Shield»-listen opp mot våpenregistre.

— Da ville Breivik kommet opp som registrert med halvautomatisk våpen. I tillegg til kjøp av kunstgjødsel, ville han kanskje utmerket seg på listen og blitt fanget opp, sier Ranstorp.

Les også

[No available link text]

Krever lovendring

Statsviter og terrorekspert Jan Oskar Engene ved Universitetet i Bergen er skeptisk til kritikken mot at PST ikke reagerte på listen.

— I etterpåklokskapens lys, vil nok Breiviks navn lyse på listen over de 60 navnene. Men spørsmålet er om det var noe spesielt som gjorde at Breiviks navn burde peke seg ut. Skal man opprette sak på bakgrunn av kjøp av lovlige produkter? spør han.

Han understreker at PST har en høy terskel for å opprette sak på folk, og det ikke kan skje på rent politisk grunnlag.

— Da må det i så fall en regelverkendring og en lovendring til. PST-instruksen må også endres, og overvåkningsnivået vil øke betraktelig.

Engene mener «Global Shield»-aksjonens resultater er interessante.

— Men jeg skulle gjerne vite mer om i hvilke land de halvferdige bombene ble funnet og hvor arrestasjonene fant sted, sier han.

Statsviteren mener det kan være hensiktsmessig å se nærmere på regelverket.

— Det kan være at det bør være strengere regler for kjøp av ingredienser og andre midler som kan brukes til å lage bomber. Noen mener man bør ha registreringsmekanismer ved kjøp av kunstgjødsel. Utfordringen blir da å ha effektive rutiner for oppfølging av slik registrering med tanke på å avdekke mistenkeligheter, da dette dreier seg om en lovlig substans som tusenvis av personer benytter i store mengder i næringsvirksomhet.

FORSVARER POLITIET: Statsviter og terrorekspert Jan Oskar Engene ved Universitetet i Bergen har forståelse for at PST ikke reagerte.
Publisert
BT anbefaler

Dette gjer du om du trur du har korona

Får ein framleis gratis testar? Korleis er den nye korona-varianten? BT gir deg sju spørsmål og svar om situasjonen no.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Gravemaskin raste 10–15 meter ned – nå får Vegvesenet bot etter ulykken

  2. Når andre får barn, gir det Andrea en følelse hun aldri snakker om

  3. Over fleire år skal den sjukehustilsette ulovleg ha slått opp i pasientjournalar

  4. – Forsvarsdepartementet, Forsvarsstaben og andre ansvarlige må se seg selv i speilet

  5. Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

  6. 20 år gammal vart han kalla eit «statsministeremne». Så vart det stille rundt Pål.