Tiltalen mot mannen omfattet 19 punkter, og han ble dømt for 16 av dem, da saken var oppe i Oslo tingrett i januar. Overgrepene som er beskrevet foregikk i åtte, fra 2004 til 2012.

Tingretten landet på en strengere dom enn de 13 årene aktor hadde bedt om. I tillegg til fengselsstraffen ble mannen dømt til å betale 2 millioner kroner i oppreisning til ofrene.

— Han er veldig overrasket over at straffen ble strengere. Han mener de faktiske forholdene i tiltalen er uriktige, sa forsvarer Johnny Veum da dommen falt i januar.

Utnyttet stilling

Den opprinnelige tiltalen omfattet voldtekt av 13 kvinner, samt ett forsøk på voldtekt. Han ble dømt for elleve av voldtektene.

Flere av de 14 kvinnene anmeldte mannen først etter mange år, etter at politiet startet etterforskning. Det har senere kommet inn ytterligere en anmeldelse mot 35-åringen, skriver Aftenposten. Den yngste kvinnen var 16 år da voldtekten skal ha skjedd.

I tillegg til å dømme mannen for de faktiske overgrepene, konkluderte retten med at mannen i flere tilfeller hadde utnyttet sin stilling som trener. Flere av de fornærmede i saken var tilknyttet den samme basketballklubben.

«Bevisst og utspekulert»

Treneren innrømmet at han kan ha opptrådt ufint mot kvinnene, men nekter for at det noen gang har dreid seg om voldtekt.

I dommen heter det derimot at «tiltalte har bedrevet noe som bør kunne karakteriseres som en voldtektsatferd mer eller mindre systematisk over en periode på om lag sju år».

Retten mener dette viser «et sterkt forbrytersk forsett» og mener 35-åringen har vært «bevisst og utspekulert» i måten han har utført voldtektene på.