Det var statsminister Jens Stoltenbergs rådgiver Tonje Brenna som meldte fra om saken etter at hun ble kontaktet av den nå 25 år gamle kvinnen som hadde et forhold til Ingebrigtsen for åtte år siden.

— Jeg fikk vite om en alvorlig sak på lørdag. Det var min plikt å gå videre med opplysningene til min sjef. Utover å viderebringe informasjonen har jeg ikke vært involvert i saken, sier Tonje Brenna til Dagbladet.

25-åringen som meldte fra om forholdet, sa lørdag til NRK at «dette handler om en person som har gjort handlinger som ikke kan forsvares». Hun sier hun ikke har meldt fra om saken for å fremme sin egen karriere i Arbeiderpartiet. Etter det NTB kjenner til, står kvinnen selv høyt oppe på nominasjonslista til Troms Arbeiderparti.

Søndag skulle det egentlig vært avholdt nominasjonsmøte, men det er utsatt på grunn av den betente saken. På møtet skulle det vært kampvotering mellom Ingebrigtsen og Tonje Brennas kjæreste, tidligere AUF-leder Martin Henriksen, om førsteplass på lista til stortingsvalget.

Logg

Lørdag ettermiddag la Arbeiderpartiet ut en logg om sin håndtering av saken, som det kan være vanskelig å få oversikt over.

Aps logg har første oppføring 24. november: «Jenta forteller TB sin historie. Ringte jenta tilbake på søndag (25/11) for å si fra om at dette var informasjon hun måtte gå videre med,» skriver partiet.

Mandag morgen fikk statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen melding om saken. Han tok den i sin tur videre til partisekretær Raymond Johansen, som tirsdag varslet fylkeslederen i Troms.

«I flere samtaler med RJ sier jenta at hun ikke ønsker å anmelde saken, blant annet av hensyn til egen anonymitet. Hun ønsker heller ikke at partiet anmelder saken,» heter det videre i loggen.

Statsminister og partileder Jens Stoltenberg ble først orientert fredag.

Snakker med begge

Partisekretær Raymond Johansen sier Brenna gjorde det eneste riktige, og at det var riktig av Ingebrigtsen å trekke seg. Nå er han opptatt av å ta vare på begge de involverte.

— Dette er en stor belastning både for dem og familiene. Det er jo mennesker dette, og jeg er opptatt av å snakke med begge parter, sier Johansen til NTB.

Han sier kvinnen etter forholdene har det bra. Han legger stor vekt på hennes ønske om ikke å anmelde saken.

— Slik saken står nå, er det ikke aktuelt, partiet har ikke plikt til det, sier Johansen.

Partiet har engasjert jurist i saken for å opptre mest mulig ryddig og profesjonelt.

— Mitt utgangspunkt er å forsøke å opptre ryddig, saklig og ordentlig. Men jeg kan forstå at mange har følelser knyttet til dette, sier han.

Stor uenighet

Både innad i partiet og utenfor er det stor uenighet om saken. Sterkest lut dagen etter at 46-åringen trakk seg både som statssekretær og fra valgkampen, bruker fylkesrådsleder i Troms, Pia Svensgaard.

— Dette er et overgrep, og i alle overgrepssaker skal det mye til for et offer å stå fram. Det rammer også deg selv når du gjør det, sier hun til Nordlys.

Synnøve Søndergård i nominasjonskomiteen til Troms Ap kjente både Ingebrigtsen og 17-åringen i 2004, og fant det ikke nødvendig å drøfte saken med komiteen når Ingebrigtsen nå stilte til stortingsvalg, skriver VG.

— Jeg har aldri oppfattet at dette var et skeivt forhold. Dette var to voksne mennesker som fant hverandre. Noen ganger varer det, og andre ganger ikke. I samtaler med jenta hadde jeg inntrykk av at de to har hatt et avklart og greit forhold til hverandre i ettertid, sier hun.

Tromsøs ordfører, høyremann Jens Johan Hjort, støtter Ingebrigtsen i en kommentar på Twitter.

— Tidenes største/best timede skittpakke. Nytt lavmål nådd i norsk politikk. Ingen illusjoner om at avsender skammer seg som Roger, skrev han. (©NTB)