I retten ba forsvarer Allan Rognan om full frifinnelse, men han ble ikke hørt. Etter en samlet vurdering fant retten at det ikke er tvil om at tiltalte var psykotisk og ikke var tilregnelig da han begikk drapet, melder NRK.

— Ifølge bevisbildet som ble tegnet i retten, er jeg overrasket over utfallet. Det er ingen tvil om vi vil anke, sier forsvareren.

I desember i fjor ble en 43 år gammel mann funnet død i et bolighus på Dønna i Nordland.

Ifølge tiltalen ble mannen slått flere ganger i hodet, hvorav minst en gang med den butte enden av en øks. 43-åringen døde av hodeskadene han ble påført.

45-åringen ble pågrepet dagen etter drapet og har sittet varetektsfengslet siden da. Han varslet selv politiet og ble pågrepet uten dramatikk.

Etter pågripelsen nektet han å forklare seg for politiet, noe han fortsatte med til rettssaken startet i Alstahaug tingrett i august i år.

Retten mener at samfunnet må beskyttes mot mannen siden det er nærliggende fare for at han vil begå en ny alvorlig forbrytelse. Det legges til grunn at 45-åringen må få behandling dersom han skal ha utsikter til bedring.