Fire jenter har anmeldt voldtekter under russestevnet i Kongeparken i helgen. Tre av jentene er fra Rogaland, mens en er fra Østlandet, får Stavanger Aftenblad opplyst.

— Det er veldig dumt at gutter kan gjøre sånt. Vi snakket litt om det der nede, og passet på at vi ikke gikk alene. Vi passet også på at ingen ble for fulle, sier Sigrid Hardie på vei hjem til Bergen i russebilen Mini Bzz 2013 når BT snakker med henne.

- Har det i bakhodet

De åtte jentene fra Fana Gymnas hadde seng og tak over hodet på et hotell i Stavanger, og tok buss til og fra Kongeparken.

- Hvordan kommer voldtektene til å prege resten av russefeiringen?

— Vi kommer til å ha det i bakhodet, vi må være forsiktig, sier Sigrid Hardie.

- Mørke skygger

— Det er forferdelig at fem-seks gjerningsmenn har forgrepet seg på fire jenter. Det kaster en mørk skygge over et ellers fantastisk arrangement, sier presse- og sikkerhetssjef for russetreffet, Håkon Lund.

Søndag morgen ble det kjent at politiet hadde fått to nye voldtektsanmeldelser på bordet i løpet av natten. De kommer i tillegg til en annen voldtektssak natt til lørdag og overfallsvoldtekten som skal ha skjedd på utsiden av Kongeparken samme natt.

Dermed etterforsker politiet til sammen fire voldtektssaker.

På parkområdet

— Jeg kan bekrefte at vi har registrert to nye voldtektssaker natt til søndag. I tillegg til overfallsvoldtekten som skjedde utenfor parkområdet natt til lørdag, registrerte vi enda en voldtektssak lørdag, sier politiinspektør Fredrik M. Soma i Rogaland politidistrikt til NTB.

Bortsett fra overfallsvoldtekten har alle voldtektene skjedd inne på parkområdet hvor 12.000 feststemte russ har festet og drukket siden før helgen.

Politiet kan foreløpig ikke gi mye informasjon om etterforskningen, annet enn at det er russejenter som har gått til anmeldelse av voldtekter. Politiadvokat Henriette Kvinnsland sier til Stavanger Aftenblad at de har fått inn noen tips i gjengvoldtektssaken.

Noen tips

— Vi har fått inn noen tips, men er fortsatt interessert i flere, sier Kvinnsland. Hun sier det er snakk om at tre unge menn skal ha stått bak den anmeldte voldtekten. Alle var iført røde russedresser.

Politiet har blant annet gått ut og bedt om informasjon om et mørkt campingtelt som var satt opp like ved rasteplassen der gjengvoldtekten skal ha skjedd.

Falsk russ

Blant russen er mange sjokkert over voldtektssakene under det som for de aller fleste har vært en eneste lang fest.

— Det er rimelig sykt å høre at dette har skjedd. Alle vennene på bussen er sjokkerte, sier Johan Lavik som går på Langhaugen videregående skole i Bergen.

Flere russ som NTB snakket med i Kongeparken søndag, sier det har vært et problem at folk som ikke er russ, har lurt seg inn på området. Politiet utelukker ikke at de som sto bak den anmeldte gjengvoldtekten, var personer som hadde kledd seg ut som russ.

— Vi så ingen, sier Sigrid Hardie fra Fana Gymnas til BT.

— Det er vanskelig å snike seg inn i Kongeparken på grunn av godt vakthold. Men folk tar på seg gamle eller falske russedresser og later som de er russ. Når de har kommet seg inn, lager de bråk, og så er det den ekte russen som får problemer, sier en russejente til NTB.

Høyt lydnivå

Ifølge presse- og sikkerhetssjef Håkon Lund jobbet 2500 personer på landstreffområdet, over 1000 av dem har vært frivillige. Sammen med russen ble det hele til en liten by der sikkerheten var høyt prioritert. Russejenter ble blant annet oppfordret til aldri å gå alene.

Men på grunn av det høye lydnivået forstår de godt at det kanskje ikke er så lett å oppdage en voldtekt.

— Lydnivået på musikkanleggene har vært så høyt at det ville vært umulig å høre det hvis noen hadde ropt om hjelp, sier jentene som samtidig er veldig fornøyd med sikkerheten under arrangementet.

— Men selv om sikkerheten har vært bra, er det umulig å være 100 prosent sikret mot at noe kriminelt kan skje, understreker Håkon Lund.

DYSTER UTVIKLING: Til sammen fire russejenter har anmeldt voldtekter under landstreffet for russen i Kongeparken på Ålgård i helgen.
Kent Skibstad / NTB scanpix
RYSTET: Johan Lavik fra Bergen, som går på danselinjen ved Langhaugen videregående skole i Bergen, nyter siste rest av russetreffet i Kongeparken. Han er sjokkert over alle voldtektssakene.
Kent Skibstad / NTB
BEKYMRET: Presse- og sikkerhetssjef Håkon Lund sier voldtektssakene har kastet en mørk skygge over landstreffet i Kongeparken.
Kent Skibstad / NTB scanpix
ETTER FESTEN: Til sammen fire russejenter har anmeldt voldtekter under landstreffet for russen i Kongeparken på Ålgård i helgen.
Kent Skibstad / NTB scanpix