— Jeg føler det som om jeg er i ferd med å bli reddet fra helvete. Dette er ekstraordinært, fantastisk og det beste som kunne skje, sier mannen til TV 2.

«John Smith"s foreldre tok kontakt med Interpol og identifiserte ham. Foreldrene var selv hos Interpol for å bekrefte identiteten.

Tsjekkisk borger

— Vi har via Interpol fått identifisert mannen som tsjekkisk borger, sier Øystein Torgersen, vaktleder ved kriminalvakten i Oslo politidistrikt til VG, som først omtalte identifiseringen.

Foreløpig vil ikke politiet si noe mer om hvem han er, eller hva han egentlig heter.«John» resonnerte seg selv fram til at han trolig var tsjekkisk før identifiseringen:

— Jeg tror jeg er tsjekkisk, det er det språket jeg forstår best. Jeg forstår også polsk, slovakisk og russisk. Men jeg tenker og drømmer på engelsk. Jeg skjønner ikke norsk og kjenner ingen her, sa han til NRK tirsdag.

Ble funnet i snøfonn

— Dette er strålende. Jeg hadde god tro på at det ville skje, sier mannens bistandsadvokat Katrine Trysil Grøndal.

«John Smith» ble i desember i fjor funnet forkommen i en snøfonn i Grenseveien i Oslo uten identitetspapirer. Han husket ingen detaljer om sitt eget liv, hva han het, hvor han kom fra eller hvordan han havnet i Norge.

Forsøkene med å sende bilder og fingeravtrykk av mannen til andre land gjennom Interpol ga ingen resultater. Da politiet gikk ut med bilde av mannen tirsdag, spredte nyheten seg i aviser over hele verden. Det førte til at politiet mottok mange tips, både fra Norge og utlandet. (©NTB)