– Thendrup var ikke med

– Thomas Thendrup var ikke med på Nokas-ranet, sa David Toska da han forklarte seg i Gulating lagmannsrett i dag.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

– Dette har vært fryktelig. Jeg får en fysisk reaksjon. Dette har vært et av de fryktelige dilemmaene i denne saken, sa Toska i retten.

I ankesaken mot Thendrup har Toska vitneplikt og kan i prinsippet ikke nekte å svare på spørsmål fra retten. Han forsøkte å forklare for retten at han likevel måtte være litt forsiktig med å fortelle detaljer om andre som var med på NOKAS-ranet.

– Uskyldige tiltalt – Jeg kommer ikke til å navngi dem som var med. Jeg skal sitte 21 år i fengsel og det å gå over de linjene der er ganske alvorlig, sa Toska.

Det var i et avhør 1. august i år at Toska for første gang sa at Thendrup ikke deltok på ranet.

– Dette har du ikke sagt før – verken i retten eller avhør, spurte Thendrups forsvarer, Ellen Holager Andenæs.

– Jeg har hele sagt at det var tatt ut tiltale mot uskyldige folk. Jeg trodde tyngdekraften ville gå rett vei for Thomas. Jeg trodde faktisk det ville gå rett vei under rettssaken, sa Toska og refererte til at Thendrup først ble frikjent under lagmannsrettens behandling i vår. Fagdommerne satte imidlertid juryens kjennelse til side.

– Umulig situasjon Årsaken til at han først nå har valgt å fortelle dette, er at han har følt seg i en umulig presset situasjon helt siden han var på rømmen etter ranet i Stavanger 5. april 2004.

– Ingen som ble tatt ville forklare seg. Jeg tenkte at hvis jeg sier om noen som ikke var skyldige, så ville andre sitte igjen som var skyldige, sa Toska.

I retten sa han også at det var riktig at det var elleve ranere som deltok på NOKAS-ranet, men ville ikke si noe om hvem andre som eventuelt var skyldige eller uskyldige. (©NTB)

Publisert
I RETTEN IGJEN: Thomas Thendrup er i gang med en ny runde i lagmannsretten, etter at han ble frikjent av juryen forrige gang. Fagdommerne satte frikjennelsen til side, og Thendrup får sin sak behandlet på ny.
VILLE VITNE: Thomas Thendrups forsvarer Ellen Holager Andenæs truet i dag med å ta av seg kappen og sette seg i vitneboksen selv, om ikke Dan Pettersen forklarte hva han tidligere har sagt om hennes klient. Her sammen med medforsvarer Berit Reiss-Andersen.

Les mer om dette temaet

  1. - Ville skyte Nokas-dømt

  2. - Dårlig gjort av Betew

  3. - Betew ga ranstilbud

  4. Thendrup fastholder uskyld

BT anbefaler

Hvem blir i Brann om de rykker ned? Les spillernes svar.

Les spillernes svar:

LES SAKEN