Klart for omkamp

Mange skeive smil da Odelstinget vedtok ny ekteskapslov. Tirsdag er det omkamp i Lagtinget.

  • Terje Valestrand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Finregnerne har kommet til at vedtaket i går kan bli speilvendt når «Overhuset» stemmer over loven den 17. juni. I så fall får Stortinget et problem. Det er ikke tid til ny behandling i begge kammer før vårt parlament tar ferie fredag.

Men frem til tirsdag forholder man seg til at Norge har fått en ny lov som i ett og alt sidestiller homofile par med heterofile. Loven i sin helhet ble vedtatt med 84 stemmer for og 41 mot.

En historisk dag

Det gjelder ekteskap, adopsjonsrett og rett for lesbiske kvinner til å få hjelp til å bli gravide på norsk jord. Barna som blir resultat av dette får to mødre, og en far de kan bli kjent med den dagen de fyller 18 år.

— Dette er en lov på linje med allmenn stemmerett og loven om likestilling. En dag med historisk sus, sa sakens ordfører Gunn Karin Gjul (Ap), da hun innledet debatten i går morges.

Følelsesladde vitnemål

Det skulle bli en lang dag, der mange hadde mye på hjertet. Fra følelsesladde vitnemål fra åpent homofile, som Bent Høie (H), Per-Kristian Foss (H), André Oktay Dahl (H) og Anne Trettebergstuen (Ap). Til dypt engasjerte motstandere av loven; Dagfinn Høybråten (KrF), Karin S Woldseth (Frp) og Rune Skjælaaen (Sp), som brøt med sitt parti og stemte mot hele ekteskapsloven. Skjelaaen delte for øvrig opposisjonens kritikk av regjeringen for manglende forarbeid før loven ble sendt til Stortinget.

Les også:

Les også

- Heia Norge!

<b>— Heia Norge!</b> **

Les også

En historisk dag

En historisk dag**

Hans partifelle fra Sogn og Fjordane, Erlend Sande støttet loven, men stemte mot at lesbiske skal få assistert befruktning. Der fulgte han partiets statsråder Magnhild Meltveit Kleppa og Liv Signe Navarsete, som tok dissens i regjeringen.

Rom for humor

Midt i alt alvoret, preget av sakens tyngde, var det rom for litt humor. Som da Høyres talsmann, Olemic Thommessen skulle forklare hvorfor han mener lesbiske kvinner bør prøve å bli gravid på naturlig måte, før de får kunstig hjelp.

Til stor munterhet i salen sa han at de lesbiske fikk prøve, på hvilken måte de selv ville.

— Vi er liberale i så måte, sa han, og ville ikke gi nærmere instruksjoner i selve stortingssalen.

Også andre innlegg høstet latter, men da av det mer hånlige slaget. Det var homofile som fulgte debatten fra et fullsatt galleri, som lo rått av enkelte innlegg de ikke likte. Dette gikk særlig ut over representanter fra KrF og Frp, som sto samlet og sterk mot alle deler av den nye ekteskapsloven.

Vanligvis slår presidenten hardt ned på uro og forstyrrelser på galleriet. I går valgte odelstingspresident Berit Brørby å overhøre støyen fra oven.

Barn for begge syn

Begge fronter brukte hensynet til barna som argument for sitt syn.

— Kunstig befruktning fratar barna retten til å vokse opp med en far. Vi kan ikke ha en lovgivning som fratar noen retten til å kjenne sin far, sa Bjørg Tørresdal (KrF)

— Barn blir født av lesbiske kvinner, og de vil bli flere. Nå får disse barna en rett til å vokse opp i trygge rammer, sa Gunn Karin Gjul.

Og slik gikk dagen, der alle oppsatte tidsrammer ble sprengt. Talestrømmen var ustoppelig, og innleggene engasjerte. Uten at noen skiftet syn før avstemningen av den grunn.

Hva synes du om den nye ekteskapsloven? Si din mening her!

Publisert