Foreløpig ikke H1N1 i Norge

Heller ikke det tredje influensa A-tilfellet viste seg å være av typen H1N1 (svineinfluensa). Helsedirektoratet betegner viruset som mildere enn fryktet, men regner med snarlig utbrudd i Norge.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Lørdag ble det påvist influensa A hos en kvinne i 20-årene som hadde vært på ferie i Mexico.

– Dette viste seg imidlertid bare å være en vanlig sesonginfluensa, og dermed er det ikke påvist noe tilfelle av influensa A (H1N1)-viruset i Norge per i dag, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Folkehelsa har det siste døgnet analysert et trettitalls prøver, som alle har gitt negativt svar. Lørdag viste prøver fra to nordmenn, som hadde pådratt seg influensa A på ferie i henholdsvis Mexico og Tyskland, negativt resultat på virustypen som er kjent som svineinfluensa.

«Ny influensa A (H1N1) er sannsynligvis ennå ikke kommet til Norge, men vi forventer at de første tilfeller blir påvist i løpet av de nærmeste ukene.» skriver de på sin hjemmeside.

Mildere enn først antatt

Norske helsemyndigheter påpeker at det ikke vil være mulig å holde viruset borte fra Norge, men at tiltakene som blir satt inn tar sikte på å forsinke spredningen.

– Heldigvis ser det nå ut som om viruset er mildere enn det vi først fryktet. Og vi vet nå at ingen av dem som foreløpig er smittet i Europa, har hatt alvorlige komplikasjoner, sier assisterende direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til NTB.

Folkehelsa sier de fortløpende vil analysere innkommende prøver de nærmeste dagene. Norske myndigheter har frarådet alle unødvendige reiser til Mexico, men råder befolkningen ellers til å oppføre seg som normalt.

Helsemyndighetene har iverksatt bestilling av utstyr som åndedrettsvern, øyebeskyttelse og smittefrakker til helseforetakene, men mener den nye influensaen sannsynligvis ikke vil kreve så avansert utstyr som først antatt.

Norske leger skal heller ikke foreskrive influensamedisinen Tamiflu til andre enn personer med influensasymptomer som har vært i berørte områder eller har andre viktige grunner.

780 smittet på verdensbasis

I alt 19 land hadde søndag bekreftet utbrudd av influensaviruset H1N1, også kjent som svineinfluensa, og Verdens helseorganisasjon (WHO) meldte om over 780 smittetilfeller på verdensbasis.

Mexicos helsemyndigheter meldte søndag at de mener viruset er på vikende front i landet hvor utbruddet skjedde. Smitten har medført 19 dødsfall i landet.

– Vi ser færre alvorlige tilfeller hver eneste dag, og dødsraten faller, sier helseminister Jose Angel Cordova til AFP søndag.

Regjeringen i landet vil til uka vurdere å lette på tiltakene som har vært iverksatt for å hindre smitte, blant annet stenging av skoler og utesteder.

WHO sier H1N1-viruset foreløpig ikke viser tegn til vedvarende spredning i andre regioner enn Nord-Amerika, men fastholder at faren for en pandemi er overhengende. Ifølge amerikanske myndigheter rammer sykdommen særlig unge mennesker, og i USA er det registrert svært få smittetilfeller hos folk over 50 år.

Publisert: