Strengere fraværsregler kan ramme trafikkopplæring

Elever i videregående skole reagerer på at de får fravær når de tar kjøretimer i skoletiden.

VIL HA UNNTAK: Madeleine Østenstad (17) vil at det skal gis unntak fra fraværsreglene for kjøretimer. Bak: Trafikklærer Olav Prestegård.
  • Dag-henrik Fosse
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Nye regler for fravær i den videregående skolen innføres fra neste skoleår, skoleåret 2016/2017. Dette innebærer at elever som har mer enn ti prosent fravær i et fag ikke får halvårskarakter eller standpunktkarakter i faget, skriver aftenbladet.no.

Fraværsgrensen skal gjelde for alle elever i videregående opplæring. Hensikten er å forhindre skulk, ifølge Utdanningsdirektoratet.

Madeleine Østenstad (17) reagerer på at hun får fravær når hun tar kjøretimer i skoletiden. Hun er elev i tredje videregående ved St. Olav Videregående skole i Stavanger.

— Vi har diskutert dette på skolen, og er ikke fornøyd med de nye fraværsreglene som skal innføres, sier Madeleine Østenstad til Aftenbladet.no.

— Hva er dere misfornøyd med?

— Vi vil få fravær når vi tar kjøretimer i skoletiden, og hvis fraværet i et fag er mer enn 10 prosent, vil vi ikke får karakter i faget. Det er urettferdig, sier hun.

Les mer om fraværsreglene her.

- Har negativ effekt

— Det er ikke alle fag vi har ofte, som gymnastikk, og det skal ikke mye fravær til før vi passerer 10 prosent. Derfor har innstramminger i regelverket negativ effekt, sier Madeleine Østenstad.

— Hvorfor må dere ta kjøretimene i skoletiden?

— Det er da det er ledig tid hos kjøreskolen. Vi må jo ha kjøretimer for å ta lappen, sier hun.

17-åringen mener at reglene må endres slik at det også blir unntak for kjøretimer fra de nye fraværsreglene, slik at fravær for å ta kjøretimer går inn under unntaksbestemmelsene.

  • Les også: Strengere fraværsregler kan ramme trafikkopplæring

Trafikksikkerhet

Trafikklærer Olav Prestegård ved G. Haugsgjerd Trafikkskole der Madeleine Østestad er elev, er enig i at det er viktig å ta kjøretimene på dagtid. Det er da det er mest trafikk, sier han.

— Trafikkulykkene skal jo ned, og strengere fraværsregler og karakterer kan vel ikke bety mer enn liv i trafikken, sier han. Presegård påpeker at dette også er et trafikksikkerhetsspørsmål.

Trafikklæreren tror at foreldrene til elever i videregående skole som tar kjøretimer er enig i det.

Hos Utdanningsdirektoratet får Aftenbladet bekreftet at de nye fraværsreglene vil bli innført fra og med neste skoleår som starter i august 2016. Mer om sikkerhet i trafikken:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Tre av ti biler har feil med lysene

  2. Dette er de beste vinterdekkene

  3. Ser du fotgjengeren som går langs veien?

BT anbefaler

Usikkert når de evakuerte kan flytte hjem

Brannvesenet rykket massivt ut til en storbrann i Godvik fredag kveld. Ingen personer skal være skadet.

LES SAKEN