Nå kan du få fjernet Googles automatiske søkeforslag

Enkeltpersoner må kunne få fjernet belastende søkeforslag i Google, mener Datatilsynet.

Dersom Ola Nordmann skriver inn sitt navn i Google, og ikke liker at han får opp forslagene «Ola Nordmann Alzheimer» eller «Ola Nordmann kriminell», kan han be Google om å fjerne disse forslagene til søk.
  • Geir Amundsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I fjor våres påla EU-domstolen Google og de andre søkemotorene å gi enkeltpersoner mulighet til å søke om å bli fjernet fra søkemotorens søkeresultater dersom man som privatperson mener forslagene gir opplysninger om deg som er uriktige eller belastende.

Den såkalte Google-dommen slo fast at søkemotorene må vurdere enhver anmodning om fjerning av søkeresultater, og at resultatet bare kan vises i søket om det er av offentlig interesse at det fortsatt vises.

Nå har Datatilsynet har kommet til at dommen åpner for at enkeltpersoner også må kunne få fjernet belastende søkeforslag i Google. Dette gjelderautoforslag som kommer opp sammen med ditt eget navn. Som eksemspelvis «Ola Nordmann kriminell».

Belastende

Avgjørelsen kommer etter at Datatilsynet har behandlet to klager på Googles saksbehandling. Felles for dem er at autofullfør-funksjonen i Google setter sammen personopplysninger på en måte som oppleves som problematisk for personene det gjelder.

­­— Vi har lagt vekt på om personopplysningene er belastende, misvisende eller uriktige i autoforslag-sakene, på samme måte som i de andre Google-sakene vi har behandlet. Slike autofullføringer kan man be Google fjerne, sier rådgiver Rannveig Bakke Tvedten i Datatilsynet.

Hun forteller at Google har mottatt varsel om Datatilsynets vedtak, uten å komme med innsigelser.

Ifølge Googles nettsider har søkemotorgiganten i skrivende stund mottatt forespørsler om å få fjernet 11.345 nettadresser med tilknytting til Norge. Av de drøye ni tusen nettadressene Google så langt har gjennomgått og behandlet, er 41 prosent fjernet fra trefflistene.

Av de som ikke er blitt fjernet, har kun femten valgt å klage inn Googles vedtak til Datatilsynet. Av disse har seks klager fått medhold. Bakke Tvedten mener det viser at Google og Datatilsynet i stor grad forholder seg likt til retningslinjene og de tretten kriteriene som ligger til grunn.

Les også:

Publisert
  1. Google

Les mer om dette temaet

  1. - Facebook bryter europeiske lover

  2. Her er Googles nye VR-briller

BT anbefaler

– Det er en trykkende og uvirkelig stemning, nesten litt uhyggelig

Politiet har funnet båt, årer og klesplagg. Tre personer er fortsatt savnet etter robåt-ulykken i Kvam.

LES SAKEN