Hovedbeviset i Kristin-saken legges frem for retten

DNA-funnet som aktoratet mener nagler den 39 år gamle tiltalte til drapet på Kristin Juel Johannessen, skal opp i sin fulle bredde i retten fredag.

Publisert Publisert

HUDRESTER: Saken ble henlagt i 2003. Først tolv år senere hadde Folkehelseinstituttet teknologien som måtte til for å trekke ut DNA-profilen til tiltalte fra hudrester på neglene til Kristin Juel Johannessen (12). ARKIVFOTO: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

En av landets fremste eksperter på DNA, fagdirektør Bente Mevåg ved avdeling for biologiske spor ved Folkehelseinstituttet, kommer til Borgarting lagmannsrett for å redegjøre for det oppsiktsvekkende gjennombruddet i etterforskningen av Kristin-drapet.

Saken ble henlagt i 2003. Først tolv år senere hadde Folkehelseinstituttet teknologien som måtte til for å trekke ut DNA-profilen til tiltalte fra hudrester på neglene til Kristin Juel Johannessen (12).

Komplett DNA-profil

Profilen er komplett og vanskelig å forklare seg bort fra for tiltalte. Han fremholder selv at hans arvestoff må ha kommet på neglene til jenten ved såkalt oversmitte i løpet av de 17 årene som er gått siden obdusenten sikret beviset.

DNA-gjennombruddet er den eneste forskjellen i bevisbildet fra 2003. — Dette beviset knytter ikke bare mannen til åstedet, men til det mest sentrale av alle åsteder - Kristin selv, sa Evensen.

Det blir også ført vitner som har hatt befatning med avdødes negler, for om mulig å imøtegå påstandene fra forsvarer Brynjar Meling om uforsiktig håndtering, dårlig sikkerhet og fare for oversmitte.

Ser på andre muligheter

— Ettersom tiltalte har forklart at han aldri har møtt Kristin, og at han ikke har vært på åstedet på mange år, så har jeg skjønt at vi må se på muligheten for at hans DNA har kommet på neglene på annen måte enn ved direkte kontakt, sa statsadvokat Alf Martin Evensen i innledningsforedraget for snart to uker siden.

Han har stevnet dem som har hatt tilgang til disse neglene siden 1999 til 2015, blant andre to polititjenestemenn som har håndtert beslagsrommet.

Fredag er den siste dagen med bevisførsel i Kristin-saken. Til uka skal partene prosedere om skyld, og juryen vil til slutt få det siste ordet i så måte.

Publisert