Prest fra Bergen er Breiviks besøksvenn

Mannen som har hatt jevnlige samtaler med Anders Behring Breivik de siste tre årene, kommer til retten fredag for å fortelle om sin oppfatning av massedrapsmannen.

Publisert Publisert

HAR BESØKSVENN: Mannen som har hatt jevnlige samtaler med Anders Behring Breivik de siste tre årene, kommer til retten fredag for å fortelle om sin oppfatning av massedrapsmannen. Her Anders Behring Breivik i samtale med sin prosessfullmektig, advokat Øystein Storrvik (t.h.). Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Den profesjonelle besøksvennen, en 48 år gammel offiser og prest, treffer nå Breivik én gang i uken for uformelt samvær.

Siden februar 2014, har familiefaren, som opprinnelig er fra Bergen, møtt Breivik til samtaler på mellom én og halvannen time. Først hver fjortende dag, så hver uke fra april 2016 og frem til i dag.

VG har vært i kontakt med besøksvennen som ikke ønsker å kommentere relasjonen med Breivik før han skal vitne i retten.

Les også

Breivik i retten: Jeg er blitt mye mer radikal.

– Han er ekstremt oppegående, og jeg setter stor pris på ham som person, sa Anders Behring Breivik da han torsdag kom inn på de ukentlige møtene som er kommet i stand for å avhjelpe isolasjonsbelastninger i fengselet.

Åtte vitner som skal forklare seg under bevisførselens siste dag.

– Ekstremt oppegående

48-åringen er den eneste utenforstående – i tillegg til Breiviks forskjellige advokater – som har hatt samvær med massedrapsmannen siden pågripelsen for snart seks år siden. Samtalene mellom de to er ofte lange, og 48-åringen har i oppdrag blant annet å utfordre Breivik på hans ytterliggående, politiske holdninger.

Besøksvennen er derfor blant de ytterst få som kan gi retten et bedre innblikk i Breivik som person og samtalepartner i fengselet, og kan bidra til å fylle ut bildet av hans mentale helse.

– Samværet begrenser seg, det blir ikke en meningsfull relasjon. Han er en person som blir betalt for å snakke med meg, og alt han sier blir rapportert. Jeg kan ikke være fortrolig med ham, og han kommer aldri til å invitere meg i juleselskap, sa Breivik.

Åtte vitner

Blant vitnene er sosialkonsulent Liv Haugen Bråthen, og flere representanter for Skien fengsel og Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Flesteparten av dem skal forklare seg om de svært strenge og høyst spesielle soningsforholdene, samt hvordan de opplever at Breivik takler vilkårene og hvordan han er preget av dem.

Les også

Slik ville Breivik-saken blitt behandlet i andre land

Det sentrale spørsmålet for retten er hvilke tiltak anstaltene har iverksatt for avhjelpe skadevirkninger av det svært strenge soningsregimet Breivik soner under. Graden av isolasjon og mellommenneskelig kontakt er svært viktig i så måte.

Fengselsledelsen og helsepersonell mener Breivik i liten grad har vært isolert, fordi han har hatt hyppig kontakt med profesjonelle aktører i hele perioden han har sittet fengslet. Men Breiviks prosessfullmektig, advokat Øystein Storrvik, mener massedrapsmannen er å anse som isolert så lenge han ikke får ha kontakt med andre innsatte.

Publisert