Ap-talsmann varsler sterke midler mot antibiotikaresistens

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, vil gå hardt til verks mot legemiddelindustrien i kampen mot antibiotikaresistente bakterier.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Regjeringen i Norge har ikke forstått alvoret, sier Micaelsen til Dagens Næringsliv. Han omtaler kampen mot antibiotikaresistens som sin viktigste sak i årene som kommer.

Ap-politikeren mener legemiddelindustrien vegrer seg for å bruke store ressurser på forskning og utvikling av nye antibiotika. Han vil blant annet gå inn for å endre betalingsmåten til de firmaene som forsker på og utvikler nye antibiotikatyper, slik at disse får betalt når medisinen er utviklet fremfor at finansieringen er knyttet til salgsvolum. Dessuten ønsker Micaelsen å kreve avgift av store legemiddelfirmaer som ikke vil bidra til forskning og utvikling på området.

— De som ikke gjør det, må pålegges en form for spleiseavgift, sier han.

Forslagene tas ikke godt imot i industrien. Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien og tidligere Ap-statsråd, spør om Micaelsen mener alvor når han vil gi private legemiddelfirmaer pålegg om hvilke medisiner de skal utvikle.

— Dette minner mer om noe fra en gammel kommunist enn fra en fremtidsrettet sosialdemokrat som vil bygge en helsenæring i sitt eget land, sier Bekkemellem.

Helseminister Bent Høie (H) sier til avisen at han ikke har sans for Micaelsens forslag.

Publisert
BT anbefaler

Har kjøpt Tollboden: – Det blir ikke kebab her, altså

Etter å ha huset tollere i 260 år, er Tollboden på Nordnes solgt og blir pusset opp. Dette er de nye eiernes planer for et av Bergens mest historiske bygg.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Dei sat i baksetet då foreldra døydde

  2. – Det burde vært slik helt fra starten

  3. Det skulle bli et gedigent spahotell. Så raknet alt.

  4. Familien prøvde å få kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt.

  5. Én har åpent, den andre stengt. Dette er grunnen.

  6. Over 50.000 meldinger om mulige vaksine­bivirkninger. – Det tolkes i verste mening.