Fredsprisvinnerne hyllet med fakkeltog og bankett

Nobelkomiteen håper fredsprisvinnerne fra Tunisia vil spre glimt av håp og utvikling til en region som står i flammer. Torsdag kveld ble vinnerne hyllet med fakkeltog i Oslos gater.

Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog mottar Nobels fredspris 2015 i Oslo Rådhus torsdag. Foto: NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes ankommer nobelbanketten på Grand Hotel i Oslo torsdag kveld.Statsminister Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes ankommer nobelbanketten på Grand Hotel i Oslo torsdag kveld. Foto: NTB scanpix

Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog med f.v.: generalsekretær i UGTT, Houcine Abassi, president i den nasjonale advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahfoudh, president i LTDH, Abdessattar Ben Moussa og president i UTICA, Ouided Bouchamaoui mottar Nobels fredspris 2015 fra leder i Den norske Nobelkomite Kaci Kullmann Five i Oslo Rådhus torsdag. Foto: NTB scanpix

Sekretær i nobelkomiteen Olav Njølstad (f.v), kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit , president i menneskerettsorganisasjonen LTDH, Abdessattar Ben Moussa, generalsekretær i fagbevegelsen UGTT, Houcine Abassi, president i den nasjonale advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahfoudh, president i arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, Ouided Bouchamaoui, kong Harald, dronning Sonja og leder av nobelkomiteen Kaci Kullmann Five ankommer nobelbanketten på Grand Hotel i Oslo torsdag kveld. Foto: NTB scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Nobelkomiteen håper fredsprisvinnerne fra Tunisia vil spre glimt av håp og utvikling til en region som står i flammer. Torsdag kveld ble vinnerne hyllet med fakkeltog i Oslos gater.

LO-leder Gerd Kristiansen gikk i toget for å feire søsterorganisasjonen UGTT, en av prisvinnerne.

— Vi synes årets pris er helt fantastisk, og den viser betydningen av folkelig engasjement for å skape fred, sa hun.

Fra balkongen på Grand Hotel ledet de fire vinnerne an i en liten allsang mens de mottok hyllesten fra Oslos befolkning. Popkometen Kygo og Kurt Nilsen bidro til underholdningen med en dempet versjon av førstnevntes kjempehit «Firestone».

Så gikk prisvinnerne rett videre til den storstilte fredsprisbanketten. Der sto norsk mat, som hjort fra Røros, laks fra Frøya og lam fra Trollheimen, på menyen.

LES OGSÅ:

Les også

Fem tips til hvordan du vinner Nobelprisen

— Spart for borgerkrig

I sin første tale som Nobelkomiteens leder under fredsprisseremonien tidligere på dagen beskrev Kaci Kullmann Five årets pris som en pris «gitt mot et bakteppe av uro og krig».

Sommeren 2013 var Tunisia på randen av borgerkrig, men Den tunisiske dialogkvartettens inngripen bidro til en fredelig utgang, poengterte hun i Oslo rådhus.

— Tunisia ble spart for borgerkrigens redsler og fikk i stedet på plass et styresett med grunnlovsfestede rettigheter for hele befolkningen, uavhengig av kjønn, politisk overbevisning og religiøs tro, sa Five.

LES OGSÅ:

Les også

Fredsprisvalg godt mottatt dagen derpå

— Se til Tunisia

Fredelig maktovertakelse og en lovende demokratisk utvikling er Tunisia ganske alene om blant Midtøstens falne diktaturer. I nærområdene er millioner drevet på flukt av krig, konflikt og forfølgelse.

— De som hevder at islam ikke lar seg forene med demokrati eller at islamske og sekulære partier ikke kan samarbeide til fellesskapets beste, kan se til Tunisia, sa Five, som beskrev den tunisiske grunnloven som den mest egalitære og demokratiske i hele den arabiske verden.

De fire fredsprisvinnerne i dialogkvartetten fikk hver sin medalje og hvert sitt diplom under den tradisjonsrike seremonien. Så holdt de hver sin del av et samkjørt nobelforedrag.

LES OGSÅ:

Les også

Fredsprisen til Tunisia

Utfordringer

— At verden hedrer den nasjonale dialogen i vårt land er en bekreftelse på at vi deler de samme verdiene, sa Houcine Abassi, generalsekretær i fagbevegelsen UGTT.

— I dag trenger vi dialog mellom sivilisasjoner. Vi må leve fredelig sammen, til tross for våre ulikheter, la han til.

I nobelforedraget fortalte de fire prisvinnerne om de mange vanskelighetene som måtte overkommes før det ble oppnådd enighet. Samtidig påpekte de at faren slett ikke er over for Tunisia.

— Det er vår plikt å jobbe for å bringe verdige levevilkår til alle tunisiere, og få bukt med fattigdom og ulikheten som finnes mellom ulike deler av folket, sa Ouided Bouchamaoui i arbeidsgiverorganisasjonen UTICA.

- Gir håp

Statsminister Erna Solberg (H) håper årets fredspris vil mobilisere tause krefter som ellers ikke engasjerer seg fordi konfliktene er så skarpe.

— Dette er et signal om at det er mulig å tenke annerledes og innlede dialog framfor konflikt, sier hun.

SVs Heikki Eidsvoll Holmås var blant dem som foreslo at Den tunisiske dialogkvartetten skulle få fredsprisen.

— Den arabiske våren ble innledet i Tunisia. Landet er nå håpet for hele Midtøsten og kan stå som et eksempel for resten av regionen, sier han.

Nobeldagen startet som vanlig med Barnas fredsprisfest om formiddagen, før fredsprisvinnerne ble tatt imot til audiens på Slottet.

LES OGSÅ:

Les også

Gikk i fakkeltog mot dumping i Førdefjorden

LES OGSÅ

Les også

6000 barn hyller fredsprisvinnerne

LES OGSÅ:

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Malala: Glad for å være i Norge

BT anbefaler

Fleire skader seg stygt på elsparkesykkel. No slår legar på Haukeland alarm.

– Elsparkesyklane rekrutterer pasientar, seier Jonas Fevang, avdelingsoverlege på Haukeland universitetssjukehus.

LES SAKEN