- Hele Hordaland må ligge i samme politidistrikt

Terje Søviknes (Frp) går imot regjeringen og partikollega Anders Anundsen: - Politireformen kan ødelegge for kommunesammenslåing og skape nye grenser, advarer han.

Publisert Publisert

KRITISK: Terje Søviknes (Frp) og fylkesutvalget i Hordaland er sterkt imot inndelingen av Vestlandet i to politidistrikt, der Sunnhordland vil gå sammen med Rogaland. - Anundsen må ta hensyn til Geografien. Sunnhordland må fortsatt ha nærhet til Bergen, sier han. Foto: VEGARD VALDE

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Vi er ikke fornøyde med at Sunnhordland knyttes til Rogaland politidistrikt istedenfor Hordaland. Der er fylkesutvalget samlet tverrpolitisk, sier gruppeleder for Frp i fylkesutvalget, Terje Søviknes.

Onsdag la regjeringen frem forslag til politireform, med støtte fra Venstre. Her kom det frem at Vestlandet vil deles i to politidistrikt:

  • Sør-vest: Rogaland og hele Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.
  • Nord-vest: Hordaland og Sogn og Fjordane vil bli slått sammen.
    At Sunnhordland skal knyttes til Rogaland politidistrikt istedenfor Hordaland, har fått flere til å reagere. Både lokallagslederne i Politiets fellesforbund, Stord-ordfører Liv Kari Eskeland (H) og ordfører i Tynsnes Kjetil Hestad (Ap) var raskt ute og kritiserte reformen.
Les også

Politigrensene er i spill

— Jeg lytter veldig sterkt til lokalpolitikerne her. De opplever avstanden til Stavanger som veldig stor. Stord, Bømlo og Fitjar har i dag veldig mye samarbeid inn mot Bergen, ikke minst med tanke på beredskap, sier Søviknes, som støtter kritikken.

— Dette er en særdeles dårlig løsning for den samlede beredskapen i Hordaland, skriver Hordaland fylkeskommune i en pressemelding.

- Kan ødelegge for storkommune

Søviknes frykter også at forslaget om å legge Sunnhordland under Rogaland politidistrikt kan stikke kjepper i hjulene for den kommende kommunereformen.

— Kommunene i Sunnhordland ser på muligheten for en stor Sunnhordland-kommune. Men Tysnes, som blir værende i politidistrikt Nord-Vest, kan få det vanskelig med å slå seg sammen med kommuner som ligger i politidistrikt Sør-Vest. Man kan ikke ha en storkommune som på en måte ligger litt i Rogaland og litt i Hordaland, sier han.

GÅR IMOT: Terje Søviknes (Frp) taler partikollega og justisminister Anders Anundsen midt imot.

I tillegg mener han splittingen går imot logikken for planene for fergefri E39.

— Hvis broen over Bjørnafjorden blir en realitet vil jo disse kommunene i Sunnhordland blir ennå nærmere knyttet til Bergen, sier han.

Frykter nye grenser

Søviknes frykter at politireformen ytterste konsekvens kan føre til at vi får nye regionsgrenser.

— Jeg er redd for at grensene som nå trekkes opp i politireformen kan få følgekonsekvenser. Plutselig kan vi se en regionreform, der grensene vil være de vi ser i politireformen. Da kan vi risikere at Sunnhordland blir en del av Rogaland, sier han.

Går mot eget parti

Søviknes går dermed imot sitt eget parti og partikollega Anders Anundsen (Frp).

— Det må være lov i en sånn sak som dette hvor vi er opptatt av lokale konsekvenser. Min beskjed til Anundsen er at man må ta hensyn til geografien og ikke splitte opp. Det kommer jeg til å gjenta, sier han.

Selv om det pr. nå er flertall for reformen i stortinget, med Venstres støtte, har Søviknes tro på å få gehør for fylkeskommunens kritikk. Både Anundsen og Erna Solberg haruttrykt til BT at grensene ikke er hugget i stein.

Iselin Nybø, som har forhandlet frem avtalen for Venstre, vil vente med debatten til reformen skal opp i Stortinget.

-Vi synes vi har lagt frem en god avtale og har lagt politifagligehensyn til grunn. Så har vi registrert at det har vært en del uenigheter fraHordaland, men dette er ikke tiden for å stille ultimater. Dette skal tas iStortinget, og avtalen er åpen for mindre studeringer, sier Nybø.

— Jeg er glad for at avtalen presiserer at det er åpent for innspill og synspunkter. Vi kommer til å jobbe aktivt inn mot stortinget for å få med Sunnhordland i distrikt Nord-Vest. Sveio og Etne er mer naturlig knyttet til Haugalandet, så det kan være et kompromiss å ta dem inn i distrikt Sør-Vest, avslutter Søviknes.

Publisert