Bergen har hatt gode uker med rekordtemperaturer og pent vær. Nå er regnet tilbake, men i helgen kan det igjen bli perioder med sol, forteller meteorolog Mette Skjerdal.

— Det vil bli svært skiftende vær. Det kommer et lavtrykk inn over Hordaland, men det kan bli fint i de indre strøkene tidlig på dagen. Gradstokken kan krype opp mot hele 25 grader, sier Skjerdal.

Ustabilt i Bergen

Hun varsler at det utover lørdagen kan bli fare for torden. På søndag kommer et nytt lavtrykk.

— Det blir nok ingen lange, stabile perioder. Folk bør komme seg ut og nyte sommeren når det er opphold, men de bør også ta med seg paraply, forteller meteorologen.

Etter helgen vil nemlig temperaturen synke og holde seg under 19 resten av uken.

Fint i resten av landet

På østlandet gjør de seg derimot klare for ny varmerekord.

— Det kan bli skikkelig varmt, sier vakthavende statsmeteorolog Börje Johansson ved Meteorologisk institutt.

Varmebølgens comeback skyldes et høytrykk som ligger langt øst. Høytrykket sender en bølge av varm luft over Finland og videre vestover til Sverige.

— Det blir relativt bra i neste uke. Varm luft som kommer innover Finland og Sverige vil tidvis også nå ut til kysten i Norge. Det ligger dermed an til varmt vær også i neste uke. De høyeste temperaturene får vi i de østligste delene av landet som Finnmark, Hedmark og Østfold, sier Johansson til NTB.

Rekorder

Meteorologisk institutts statistikk viser at det fram til onsdag denne uken var satt varmerekord ved 84 av landets 350 stasjoner. 136 av stasjonene har hittil i sommer registrert over 30 grader - noe som kategoriseres som tropevarme i Norge.

Nattetid har det også blitt satt rekorder. Færder fyr i Oslofjorden har i sommer hatt ni netter der temperaturen aldri krøp under 20 grader. Det er norsk tropenatt.

30 grader

Johansson kan ikke svare på om det blir nye rekorder på dag- eller nattetid i neste uke, men han slår fast at kvikksølvet stiger igjen.

— Det blir høye nattetemperaturer, og det kan bli skikkelig varmt enkelte dager i neste uke. Det kan nærme seg 30 grader sør i landet, særlig i Østfold, men muligens ikke så varmt som i forrige uke, da det for eksempel i Oslo var 33,4 grader. Fullt så varmt blir det nok ikke. For de fleste stedene vil temperaturen ligge på 25 grader for det meste, sier Johansson.

Med varmt vær kommer også faren for - eller sjansen for - ettermiddagsbyger.

— Når det gjelder nedbør, ser det ut til å bli både sol og regnbyger, mest i indre strøk, og de fleste bygene vil komme sør for Dovre, sier statsmeteorologen.

Hopp i havet

Høytrykket i øst holder selv det våte Vestlandet tørt.

— Det blir relativt varmt også på Vestlandet. Ikke like varmt som i øst, men høyere enn normalt for landsdelen, sier Johansson.

Selv om fellesferien nå er over, er det mange som har ferie eller til overs. Værvarselet er dermed gode nyheter både for dem som vil ha mer varme og for dem som ikke liker i bade i sjøen når vanntemperaturen faller under 20 grader.

— Det ser absolutt bra ut. Sjøtemperaturen holder seg høy. I Oslofjorden og videre nedover kysten langs Telemark og Sørlandet blir den liggende på 22 grader, sier Johansson.