Bergensere i skreddrama

Gravde frem skredofre med bare nevene. - Heltemodig innsats, sier lege Mads Gilbert.

DRAMATISK: Store mannskaper deltok i redningsarbeidet etter at to skiløpere ble tatt av skred i går kveld. Tre unge bergensere berømmes for innsatsen.
  • Kristin Jansen
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Ungdommene lå i telt like ved stedet der skredet løsnet og så alt som skjedde. De ringte politiet umiddelbart og løp til stedet for å begynne å grave. I begynnelsen brukte de bare nevene, sier operasjonsleder Arvid Paulsen i Troms politidistrikt.

Han berømmer at ungdommene klarte å holde hodet kaldt i den svært dramatiske situasjonen på Kvaløya i Troms i går kveld. En mann og en kvinne forsvant under de enorme snømassene. Mannen omkom mens kvinnen er kritisk skadet og får intensiv behandling.

— Innsatsen deres var veldig viktig. De så hvor skikjørerne forsvant og kunne begynne hjelpearbeidet svært raskt, sier operasjonslederen om bergensernes redningsinnsats.

Les også

- Vi løp alt vi kunne

— Heltemodige

Etter en kort stund fikk ungdommene hjelp av mannskaper fra Røde Kors hjelpekorps som holdt til på en hytte i nærheten.

— Ikke et sekund i denne aksjonen gikk til spille, og dette skyldes disse tre unge menneskene. De varslet på helt rett måte og gikk selv inn i området. Vi er veldig imponert over deres innsats. De har vært heltemodige, sa Mads Gilbert på en pressekonferanse i natt.

De unge bergenserne som skal være helt i begynnelsen av 20-årene deltok i natt i debriefingen etter redningsaksjonen.

Operasjonsleder i Tromsø Røde Kors understreker at det har vært en krevende opplevelse.

— Det er klart at dette er veldig tøft både for vitnene og for oss i Røde Kors. Derfor har vi også et system som tar vare på de som deltar deltar i slike redningsaksjoner, sier Ann Ellen Karlsen.

Unge ofre

Mannen som ble tatt av et snøskred på Kvaløya i Troms, døde natt til fredag på Universitetssykehuset Nord-Norge. En kvinne er livstruende skadd og tilstanden hennes er alvorlig.

— Kvinnen og mannen hadde falt et stykke nedover og hadde pådratt seg fallskader da de ble funnet livløse under snøen, opplyste leder for akuttmedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Mads Gilbert på en pressekonferanse ved midnatt fredag.

— Dette er en tragedie. Det er unge mennesker det dreier seg om, sa Gilbert.

Politiet i Tromsø ville fredag morgen ikke si noe mer om identiteten til de to, men kvinnen er i 20-årene og mannen som omkom er i 30-årene. De skal være fra Sørvestlandet.

Meldingen om skredet på Durmålstinden på Kvaløya kom inn klokken 20.10. De to ble funnet klokken 21.30.

I nærheten av vei

Skredet gikk i nærheten av en bilvei. Politiet sendte hundepatruljer for å søke i området. I tillegg ble helikopter satt inn i letingen. Mannskaper fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Norske redningshunder og Alpin redningsgruppe deltok i aksjonen, skriver Nordlys.

Søket i området ble innstilt etter at de to skiløperne ble funnet. Ingen andre er meldt savnet og det var for stor risiko for mannskapene å fortsette å oppholde seg i rasområdet.

Ruud-Røhne opplyste sent torsdag kveld at det var svært bratt i ravinen der raset gikk. Han anslår terrenget til en helling på 45 grader.

Durmålstinden er et av flere populære skifjell på Kvaløya, men har flere rasutsatte heng.

Publisert
BT anbefaler

– Hadde unik evne til å få kontakt med pasientene

Arne Daviknes døde brått og uventet den 5. september, 63 år gammel.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Møtte kolleger av den drepte: – Det vanskeligste jeg har gjort som byråd

  2. FHI: Koronaviruset kan nå sammenlignes med influensa

  3. – De er helter

  4. Brannen på Sotra under kontroll. – Eieren har gjort en formidabel jobb.

  5. Her blir den pågrepne mannen i 30-årene fraktet ut

  6. Vitner skal ha sett deler av drapshandlingen