Stoltenberg: - Jeg beklager dypt

Jens Stoltenberg beklager at terroristen ikke ble pågrepet tidligere. Men statsministeren sier det er uaktuelt å la hodene rulle i regjeringen.

Publisert Publisert
  • Erlend Langeland Haugen
  • Magnus Aamo Holte
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Kommisjonens rapport avdekker vesentlige svakheter i vår beredskap og krisehåndtering, erkjenner statsminister Jens Stoltenberg etter å ha mottatt 22. juli-kommisjonens rapport mandag formiddag.

Som nasjonens øverste politiske leder, beklager han at myndighetene ikke reagerte bedre da terroren rammet i fjor sommer.

— Flere sikrings- og beredskapstiltak burde vært på plass tidligere. Grubbegaten burde vært stengt, det tok for lang tid å pågripe gjerningsmannen og politiet burde vært raskere på Utøya. Dette er forhold som jeg beklager dypt, sier Stoltenberg på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Varsler oppgjør med politiet

22. juli-kommisjonen leverte i dag en knusende kritikk av Norges beredskap mot terrorangrep og politiets innsats da terroren rammet.

Les også

- Det er kort og godt en skandale

Stoltenberg gir tydelig uttrykk for at kritikken går inn på ham.— En stats mest grunnleggende oppgave er å sikre borgernes trygghet, noe vi ikke klarte 22. juli. Jeg tar ansvar for det som fungerte og det som ikke fungerte, sier Stoltenberg, som varsler en grundig gjennomgang av hele politietaten.

— Kommisjonens rapport avdekker omfattende problemer i politiet. Dette er alvorlig. Regjeringen vil derfor sette i verk en grundig gjennomgang av politiet, sier Stoltenberg.

Les også

- Vi mener det haster

Leder av 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, reagerer slik på statsministerens beklagelse:— Det er bra at Stoltenberg beklager det som kommer frem i rapporten.Regjeringssjefen har en viktig rolle når så mange punkter påpekes, sier BechGjørv.

- Hvilken rolle er det?

— Regjeringssjefen har et avgrenset ansvarsområde,samtidig er han overordnet for statsrådene. De ser til statsministerennå. Han må være enda mer bevisst på tiltak og gjennomføringen av disse.

— Vi hadde et kort men berørt møte. Jeg opplevdeat han var svært engasjert.

Politiet frikjente seg selv

Myndighetens beredskapsplaner og politiaksjonen mot Utøya sviktet i ledd etter ledd 22. juli i fjor sommer. Likevel har politietaten levert to egenevalueringer hvor de nærmest frikjenner seg selv.

Polititjenestemennene som var i aksjon 22. juli, gjorde som best de kunne ut fra den informasjonen og utstyret som forelå der og da, er gjennomgangstonen i de to rapportene.

- Kan det norske folk stole på et politi som prøver å dekke over sine egne feil?

— Vi må erkjenne at mye gikk galt 22. juli. dette danner grunnlaget for oppfølgningen overfor Politidirektoratet fremover. Men jeg opplever ikke at egenevalueringene fullt ut frikjente politietaten. Men jeg stiller spørsmål ved om mandatet var riktig, svarer justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Faremo: - Vi besto ikke prøven

Hun innrømmer at "systemene ikke besto sin prøve" 22. juli.

— Mange gjorde sitt ytterste, men det var ikke godt nok. Det er mennesker som har ansvar, også når systemene svikter. Mange har gruet seg til denne dagen, fryktet konsekvensene av svarene som gis. Det skjønner jeg, sier Faremo, og fortsetter:

— Politi-Norge har flere fundamentale endringsbehov. Den utfordringen tar jeg fatt i med stor ydmykhet.

På spørsmål sier Faremo at det er for tidlig å snakke om personlige konsekvenser.

— Men selv om systemene svikter, har menneskene også ansvar. Mange har gruet seg til å få svar. Derfor er det viktig at vi tar godt vare på de som gjorde sitt ytterste, selv om det ytterste ikke var godt nok, sier Faremo.

Blir ikke hoderulling

På spørsmål fra pressen sier Jens Stoltenberg at han ikke kommer til å gå av som statsminister.

— Jeg er trygg på at den beste måten jeg tar ansvar på, er å ta ansvar for å bedre beredskapen i Norge, sier Stoltenberg.

- Er det aktuelt å stille noen av statsrådene til ansvar?

— Jeg har tillitt til mine statsråder. Hvis ikke hadde de ikke vært statsråder, svarer Stoltenberg.

Verken Stoltenberg eller Faremo vil spekulere i om rapporten vil få konsekvenser for enkeltpersoner. Han sier at regjeringen nå vil starte et omfattende arbeid med å få på plass nye terrortiltak, i tråd med 22. juli-kommisjonens konklusjoner og anbefalinger.

— Det er den beste måten vi kan ta vårt ansvar på, mener statsministeren.

- Er det slik at alle nå kan vise til statsministeren, og si at «den beste måten jeg tar ansvar på, er å bli sittende»?

— Nei, det er ikke en riktig tolkning. Jeg vurderer det slik at den beste måten jeg tar ansvar på, er å ta ansvar for å styrke beredskapen i Norge. Som statsminister har jeg det øverste ansvaret, men det fritar ikke statsråder eller etatsjefer fra ansvar, svarer Stoltenberg.

På spørsmål om politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer, kan fortsette i stillingen, svarer Faremo:

— Av respekt for rapporten og de berørte, synes jeg ikke det er riktig å gjøre personanalyser i dag.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Johannessen: Politiet må bli flinkere til å lære

  2. Politiet kjørte forbi Breivik

  3. - Flere svikter i PSTs antiterrorarbeid

  4. - Det er bare å trykke på den aller største knappen

  5. Glemte helikopteret

  6. - De frivillige reddet politiaksjonen

stoltenberg.jpg