• Regner med at de kommer frem til en klok beslutning, sier Ap-ledelsen.

Aps partisekretær Raymond Johansen mener Rune Øygard ikke kan fortsette som ordfører i Vågå, uavhengig av utfallet i rettssaken som pågår.

— Jeg er kjent med at det skal være et ekstraordinært styremøte i Vågå Ap mandag kveld. Der regner jeg med at de kommer frem til en klok beslutning, sier han.

Johansen har informert Vågå Arbeiderparti om det han har kommet fram til etter det som har kommet frem i rettssalen.

— Jeg tar ikke stilling til om Rune Øygard er skyldig i det han er tiltalt for, men det som har kommet frem i retten i dag, gjør at mitt råd til Vågå Ap er at Øygard ikke kan fortsette som ordfører, uavhengig av utfallet i rettssaken, sier Johansen til NTB.

Opposisjonen rystet

Fredag fikk retten høre hvordan Rune Øygard og jenta han er tiltalt for å ha forgrepet seg på, snakket med hverandre på chattetjenesten Skype. Chatten inneholdt en mengde gjensidige kjærlighetserklæringer, intime ordvekslinger og til tider svært seksualisert kommunikasjon.

53-åringen framholdt at noe av det var «typisk tulleprat» og andre ting «griseprat» han ikke skulle ha vært med på. Han holder fast ved at han ikke har forgrepet seg seksuelt på jenta.

Deler av opposisjonen i Vågå kommune har allerede sagt at de mener ordfører Rune Øygard ikke lenger er skikket til ordførervervet, og krever hans avgang. Det største opposisjonspartiet i Vågå er rystet over detaljene som kom fram i Sør-Gudbrandsdal tingrett fredag, ifølge VG.

— Vi er voldsomt skuffet over Rune. Ordførervervet er det høyeste tillitsvervet man kan ha i en kommune, og vi er klinkende klare på at han har forvaltet det på en upassende måte, sier kommunestyrerepresentant for Bygdalista i Vågå, Tor Valdvik.

— Vi krever at han går av som ordfører. Han er ikke skikket til denne jobben lenger, og det som han har innrømmet å ha gjort på ordførerkontoret er ikke en tillitsperson verdig, sier Valdvik.

- Uakseptabelt

Leder av Oppland Arbeiderparti, Kjersti Stenseng, mener ordbruken er uakseptabel fra en voksen mann til en ung jente.

— Nå skal rettssaken gå sin gang, men på bakgrunn av det som har kommet fram så langt, skjønner jeg at folk reagerer. Det gjør jeg også, sier Stenseng.

Øygard er folkevalgt og ikke ansatt i partiet. Det må være det lokale kommunestyret i Vågå som eventuelt ber Øygard frasi seg vervet som ordfører.

Det er også mulig for det lokale Ap-laget, som har satt ham øverst på sin liste ved valg, å uttrykke mistillit og be ham gå. Hittil har Vågå Ap sagt at de har tillit til Øygard «inntil det motsatte er bevist». Nestleder i Vågå Ap, Odd Erik Sveen, sier fredag til gd.no at de i utgangspunktet har bestemt seg for å ikke kommentere noe før rettssaken mot Rune Øygard er ferdig.

— Det gjelder også selv om det er kommet fram alvorlige ting i dag. Men vi har løpende kontakt i styret for å drøfte saken mens den pågår og avklare hvordan vi skal forholde oss til enhver tid. Vi har også løpende kontakt med Ap sentralt, sier Sveen.

BØR GÅ AV: - Det som har kommet frem i retten i dag, gjør at Øygard ikke kan fortsette som ordfører, uavhengig av utfallet i rettssaken, sier Aps partisekretær Raymond Johansen.