Vurderer bevæpning på Stortinget

Væpnet vakthold er aktuelt for å sikre Stortinget mot terrorangrep. I dag må Stortinget vente på assistanse fra politiet.

Publisert Publisert

LØVEBAKKEN: Stortingets inngangsparti sikres med pullerter, sikkerhetskontrollen skjerpes, og terrortrusselen kan føre til at politikerne i presidentskapet sier ja til bevæpning av sikkerhetsvaktene. Foto: HÅVARD BJELLAND

  • Håvard Bjelland
  • Tron Strand
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Andre tiltak er utvidet sikkerhetskontroll, mer omfattende bakgrunnssjekk av ansatte og strengere kontroll med trafikken til og rundt Stortinget.

Anders Behring Breivik forklarte i retten i forrige uke at han hadde plukket ut nasjonalforsamlingen som et av de mulige hovedmålene. 22. juli-terroren var en vekker for Stortinget, ikke minst fordi det tok lang tid å sikre parlamentet med væpnede vakter.

Vil ikke ha en festning

— Jeg ønsker ikke noe Festung Stortinget. Vi skal fortsatt være et åpent parlament, samtidig som sikkerheten ivaretas, sier stortingspresident Dag Terje Andersen.

Marit Nybakk (Ap) er en av Stortingets fem visepresidenter. Hun understreker også at Stortinget fortsatt skal være en åpen møteplass hvor folk skal kunne komme og treffe stortingsrepresentanter.

— Vi drøfter en tiltaksplan for stortingsbygningen og omkringliggende områder, sier Nybakk.

Hun viser til at det etter terrorangrepet er installert flere skuddsikre vinduer. I tillegg er Stortinget i dialog med Oslo kommune for å avklare utfordringen med gjennomfartstrafikk og ulovlig - og uønsket lovlig - parkering i nærheten av Stortingets bygninger.

Nybakk peker særlig på gatestubben Prestegata, som leder ned til det underjordiske parkerings- og vareleveringsanlegget. I Prestegata mener Stortinget det er "massiv ulovlig parkering".

Flere muligheter

Flere på Stortinget frykter den uoversiktlige situasjonen i Prestegata fordi den kan gjøre det vanskelig å oppdage om noen akter å gjennomføre et attentat mot en person som kommer kjørende ut av garasjeanlegget.

Stortinget er også bekymret for kontrollen med et stort antall vareleveranser som ankommer Stortinget på samme sted.

— Sikkerhetsseksjonen har arbeidet i flere måneder med tiltaksplanen, sier Nybakk.

Bergens Tidende er kjent med at det har vært vurdert ulike alternativer for væpnet tilstedeværelse i Stortinget. Det inkluderer muligheten for at politiet skal påta seg oppgaven, eller at Stortingets egne sikkerhetsfolk gis tilgang til våpen.

Flere kilder understreker at Stortinget ønsker minst mulig fokus på bevæpning og interne sikringstiltak, og at tiltakene holdes så lite synlig som mulig.

Samtidig er det en kjensgjerning at væpnede livvakter er blitt stadig mer synlige på Stortinget, i takt med at en rekke statsråder passes på og følges av PST og livvakttjenesten uansett hvor de går.

— Hvordan stiller du deg til muligheten for væpnet vaktholdt i Stortinget, og rundt hovedinngangen på Løvebakken?

— Det har vi ennå ikke drøftet. Nå vil jeg se på det som legges frem og foreslås. Det viktige er at vi må ha en balanse mellom et åpent parlament og en godt fungerende sikkerhetskontroll, sier Marit Nybakk.

Forbud mot flasker

Gjester uten adgangskort må allerede i dag gjennom en flyplassliknende sikkerhetssjekk hvor bagasje og vesker sjekkes. Stortinget vurderer også å innføre et forbud mot å ta med flasker eller beholdere med flytende innhold. Frykten er at væsken i realiteten kan være sprengstoff.

På Løvebakken er det vedtatt bygging av pullerter, det vil si sperrer som kan senkes i bakken. Sperrene vil ikke være permanent hevet, men bli aktivert ved behov, og vil bli bygget både mot Karl Johans gate og Stortingsgaten.

Trafikksituasjonen rundt selve stortingsbygningen, og andre bygninger Stortinget har kontorer i, er komplisert. Det er allerede innført stopp forbudt i Akersgata, på baksiden av stortingsbygningen.

En av de interne sikkerhetsrutinene som Stortinget har strammet opp, er sikkerhetsklareringen av personer som har sin arbeidsplass på Stortinget. En utvidet sikkerhetskontroll og bakgrunnssjekk av Stortingets mange ansatte er allerede vedtatt.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. 15.000 i bot for ruskjøring med elektrisk løperhjul

  2. Hun reddet turfølge som gikk seg fast ved Trolltunga i natt: – De var våte og kalde

  3. Tror Brann-treneren hadde vært ferdig i en annen klubb

  4. Her økte boligprisene i Vestland mest

  5. Mann tiltalt for nachspiel-voldtekt

  6. Her har antall voldssaker blant tenåringer gått kraftig opp: – Vi er bekymret