På begge sider av grensen var politiet ekstra oppmerksomme da det var duket for en av de nyere påsketradisjonene: skjærtorsdagsråning i Strömstad.

Som så ofte ellers når nordmenn legger turen over grensen til «söta bror», er nok billig alkohol viktigere enn religiøs høytidsstemning.

Årviss

Samtidig har den årvisse turen til det tidligere norske Bohuslän nesten status som en pilegrimsferd i visse miljøer. Det er en fast dag i året hvor det å besøke Strömstad er så mye mer enn billig folköl, kassler og fläsk.

Rånerbiler i alle klasser, fra gamle volvoer med laksetrapp, via taunuser med terninger til strøkne amerikanske glis får seg en ekstra puss i vårsolen. Også noen av passasjerene kan være litt ekstra pussa på denne festdagen hvor det meste er stengt her hjemme, men både Konsum, Systembolaget og Godisfabriken holder åpent hos brødrefolket i øst.

26 i Sverige, seks i Norge

Ved nitiden torsdag kveld var 26 personer brakt inn av politiet i Strömstad, opplyser stasjonsbefal Stefan Johansson til VG.

— De fleste er pågrepet for fyll, og to av dem for vold. Men det er ikke alvorlige hendelser, sier Johansson.

Festen fortsatte torsdag kveld på norsk side av grensen, men også der stilte politiet med store styrker for å hindre bråk. Ved 22-tiden var seks personer tatt hånd.

— Fire er innbrakt for drikking og urinering, mens to er pågrepet for legemsfornærmelse, den ene av dem for å ha sparket mot politiet, forteller operasjonsleder Sigrun Mørkeseth i Østfold politidistrikt til NTB.

Ingen ble alvorlig skadd i noen av hendelsene.

Rolig i Trøndelag

Som vanlig har den største skjærtorsdagsutfarten til nabolandet skjedd via Østfold. Utfarten fra Trøndelag har i år vært betydelig mindre enn vanlig, melder NRK.

Normalt tar rundt 3.000 turen over grensen, men i år var tallet rundt 1.000. Delvis må dårlig vær ta skylden for det.

Og selv om nordmennene som tok turen til Sverige hadde det «roligt» - i ordets svenske betydning, betegnet politiet trafikken som rolig - slik nordmenn forstår ordet.