Statsministerens kontor tar direkte kontakt med de 23 byene og kommunene i kjølvannet av Politiets sikkerhetstjenestes (PST) advarsler om manglende beredskap eller forebyggende aktivitet flere steder, melder Aftenposten.

— Den økende radikaliseringen til ekstrem islamisme og det økende antall nordmenn som blir fremmedkrigere er en av de største utfordringene vi står foran, sier statsministeren.

Listen på 23 byer og kommuner fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør er satt sammen etter innspill fra blant andre PST. Forebyggingen må skje raskere, og det må skje der folk bor, mener Solberg. Noen av kommunene har allerede tatt grep, men i brevet til ordførerne tydeliggjør Solberg kommunenes ansvar for å forhindre radikalisering.

De som får brevet, er Tromsø, Harstad, Bodø, Trondheim, Ålesund, Bergen, Stavanger, Sandnes, Kristiansand, Skien, Porsgrunn, Larvik, Tønsberg, Fredrikstad, Halden, Sarpsborg, Moss, Drammen, Skedsmo, Hønefoss, Gjøvik, Hamar og Lillehammer.

Ifølge Aftenposten kommer oppfordringen etter at PST tidligere i år varslet regjeringen om at radikalisering av ungdom til ytterliggående islamisme skjer praktisk talt i hele Norge, ikke bare på Østlandet.