Budsjettvedtaket i Representantenes hus natt til tirsdag er bare en delvis løsning, understreker sjeføkonomene NTB har snakket med.

— De ble enige om det de måtte i denne omgang med skatteøkninger for 2013. Men fortsatt gjenstår det vedtak om utgiftsreduksjoner og heving av gjeldstaket. Det kommer til å bli preget av mer politisk spill, og det bli neppe noen løsning før i siste liten, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Ny triller ventes

Også sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets understreker at budsjettfloken i USA bare er delvis løst.

— Vedtaket tidlig tirsdag morgen inneholder heller ingen strategi for å få ned budsjettunderskuddet og gjeldsgraden over tid. Vi kan derfor vente en ny budsjett-thriller i Washington i februar, skriver han i sin morgenrapport.

— Men skatteopplegget var den største delen av det som må vedtas. Det er en veldig viktig brikke, og det er for så vidt oppløftende at republikanerne gikk med på skatteøkninger, sier Juel til NTB.

Forskjøvet

Budsjettvedtaket i USA førte til at aksjekursene steg med 1,5 - 2 prosent verden rundt, men budsjettstupet er bare skjøvet fram i tid, understreker Juel.

— Dersom ikke resten kommer på plass, vil fortsatt de automatiske innstramningene komme, inkludert stans i lønnsutbetalinger til statlige ansatte. Kongressen må heve gjeldstaket, samtidig som statens utgifter må ned, sier han.

Andreassen antar at kuttene vil komme på flere fronter.

— Trolig vil det både bli kuttet i militære utgifter og på overføringene til husholdningene, som pensjoner og helseutgifter, sier han.

Henger sammen

Også i morgenrapporten fra DNB Markets understrekes det at budsjettkrisen bare er midlertidig er løst.

— For investorene ligger utfordringene i aksjemarkedet nå i når og hvordan usikkerhet knyttet til en to måneders utsettelse for kutt i statsbudsjettene vil bli priset inn. Videre gjenstår det en avklaring for gjeldstaket. Her stanger amerikanerne i taket i løpet av februar/mars, og det innebærer at det blir vanskelig for politikerne å behandle de to sakskompleksene uavhengig av hverandre, heter det i analysen.