— Jeg har ikke vært direkte rådspurt om situasjonen i Bergen Høyre. Men jeg har ytret meg klart om at partiet må beholde byrådsmakten. Det er ikke noe problem å styre med mindretall, det har vært gjort før i Bergen, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Onsdag hadde hun som statsminister sin halvårlige pressekonferanse for å oppsummere den politiske situasjonen.

erna 2.jpg

BT tok opp den betente situasjonen i hennes hjemby etter måneders rot omkring Bybanens ferd videre mot Åsane.

Vil ikke uttale seg

— Jeg har vært tydelig på at jeg ikke vil uttale meg offentlig om saker som er tillagt lokalpolitikerne å vedta, som for eksempel trasévalg for Bybanen. Det vil være uryddig om jeg gjorde det, sier Solberg.

— Men du er bergenser, du har hus like ved Bybanen på Skjold og du har vel en personlig mening?

— Det har jeg, men ikke som statsminister.

— Men mer generelt, er det riktig å verne Bryggen?

— Det er ikke en forutsetning i seg selv, men det er krevende å få til en løsning. Det vil være fint å få til en ordning som tar bilene bort fra Bryggen.

- En lei situasjon

— Hva synes du om Bergen Høyres håndtering av bybanesaken?

— Det er en lei situasjon for Bergen Høyre at man ikke blir enige internt om Bybanen. Men det er andre saker som er vel så viktige å få til, så det er viktig å beholde byrådsmakten.

— Er det rett, som KrF hevder, at Høyre brøt den avtalen som var inngått med dem?

— Jeg kan ikke gjøre meg til dommer i en slik sak. Det er leit at KrF har gått ut av byrådet, men jeg har likevel god tro på borgerlig samarbeid i Bergen fremover. I Oslo har Høyre styrt i mange år i forskjellige samarbeidskonstellasjoner på borgerlig side.

Vag om Stolt-Nielsen

— Mener du, som partiets leder, at Høyre bør gå til valg med Ragnhild Stolt-Nielsen som byrådslederkandidat til valget neste år?

— Det vet du at jeg ikke vil svare på, det er nominasjonsprosessene som avgjør slikt. Jeg kjenner Ragnhild som en resultatorientert og engasjert politiker.

— Mange mener det buttet for Bergen Høyre da du hentet Monica Mæland til regjeringen. Var det en tabbe?

— Intet parti kan gjøre seg avhengig av én person. Før eller senere ville Monica forlate bergenspolitikken, enten for å gå i regjering eller til andre oppgaver.

Mer enn det ville statsministeren ikke si om den kaotiske situasjonen i sin hjemby.

SOMMER-ERNA: Statsminister Erna Solberg sa i dag at sterke følelser er i sving når bergenserne skal velge trasé for Bybanen. Hun sier til BT at det er en lei situasjon i Bergen Høyre nå.
HÅVARD BJELLAND