Kripos, som ankom Kongo torsdag, har ifølge VG fått i oppgave å observere etterforskningen, men ikke delta:

— Vi trenger ikke hjelp. Men vi vil være mest mulige transparente, og om de har noen spesielle observasjoner eller påpekninger, så vil vi ta det i betraktning, sier etterforskningsleder Tim Mukuntu til avisen.

Politiadvokat Per Zimmer i Kripos ønsker ikke å kommentere uttalelsen:

— Vi har oppnådd en god dialog og et godt grunnlag for samarbeid med den militære påtalemyndigheten, som er ansvarlig for etterforskningen i Kongo. Dette er en kongolesisk etterforskning der vi er til stede og bistår. Vi har stor tro på at Kripos' tilstedeværelse vil bidra til å klargjøre forholdene rundt dødsfallet, sier han til NTB fredag morgen.

Obduksjon

Tjostolv Moland ble funnet død på cellen sin søndag morgen. Ifølge VG vil etterforskningen ikke ta lang tid. Obduksjonen er ventet å være ferdig enten fredag eller lørdag.

Dødsfallet har utløst en rekke spekulasjoner. Hans nærmeste venn, cellekamerat Joshua French, har blitt utpekt som mistenkt av Kongos informasjonsminister. Lambert Mende Omalanga uttalte til NRK onsdag at de drapsdømte nordmennene kranglet flere ganger og at de aldri burde ha delt celle. Han sa også at det var skader på Moland som var forenlig med drap.

Disse uttalelsene ble derimot møtt med kritikk og skepsis fra familiene til nordmennene. Kripos vil ikke kommentere noen av uttalelsene:

— Vi vil ikke annonsere nå hva vi er blitt enige om med kongolesiske myndigheter eller detaljene i fremdriften av arbeidet. Fra norsk side vil vi heller ikke annonsere resultater så lenge vi er midt i en etterforskning, sier Zimmer, som er påtaleansvarlig for den norske delen av etterforskningen.

Vanlig prosedyre

Torsdag sa landets justisminister, Wivine Mumba Matipa, at hun avgjorde at norske etterforskere måtte delta under etterforskningen slik at spekulasjonene rundt Molands død skulle stanse. I tillegg til teamet fra Norge ville Matipa ha med en observatør fra EU.

Kripos påpeker at det ikke er noe uvanlig med måten etterforskningen av saken er lagt opp.

— Det er ikke noe unaturlig at kongolesiske myndigheter presiserer at de leder etterforskningen. Det betyr ikke at vi blir holdt utenfor. Vi reiser til mange land og bistår når det er nordmenn involvert. Når vi etterforsker saker som involverer utlendinger i Norge, får vi besøk av politi fra andre land. Da er de alltid underlagt norsk politi, sier Zimmer.