Overfor NTB anslår Henric Rörberg, sjef for grensebyens politistasjon, at 5.000 nordmenn er i Strömstad. Det er bare halvparten av i fjor.

— Det er mindre enn vanlig, og det skyldes nok det kalde været, forteller stasjonssjefen.

Ved ett-tiden ble de første nordmennene satt i fyllearresten, og to timer senere var tallet oppe i 15. Ved 19-tiden opplyser Rörberg at 30 nordmenn i alt måtte innbringes.

Oppfører seg bra

— Men de andre har oppført seg ganske bra. Det er ikke mange som er edru, forteller Rörberg, som likevel understreker at han synes det er hyggelig med det norske besøket.

Politiet i Strömstad satte av ti fylleceller, så noen av nordmennene har måttet dele plassen i arresten med hverandre.

— Det har vært en rolig og fin skjærtorsdag, sier likevel Rörberg, som ikke har notert noen alvorlige episoder med nordmenn involvert.

På kvelden ble politiinnsatsen intensivert til Halden, der ungdommene returnerer fra Sverige og tradisjonen tro fester videre. Politiet i Halden har innkalt ekstra mannskaper og får også bistand av svensk politi. Tidligere på dagen var det omvendt, da var det norsk politi som bisto svensk politi ved grensen.

Tidlig start

De norske rånernes «invasjon» av Sverige startet allerede onsdag, da mange reiste og tok inn på byens campingplasser. Natt til torsdag ble to personer fra Kristiansand pågrepet. De er mistenkt for å ha sparket og laget bulker i tolv biler i Strömstad og ble satt i arresten i Uddevalla, melder NRK.

Follo politidistrikt kunne allerede ved 10-tiden torsdag formiddag fortelle om flere klager på rånernes kjøring.

— Politiet patruljerer veiene og henstiller til pen kjøring, lød oppfordringen fra politiet.

I Strömstad ble bykjernen sperret for kjøretøy. Avsperringene er for sikkerhets skyld, slik at politi, ambulanse og brannmannskap skal kunne komme seg fram. Tidligere var Systembolagets butikker i området åpne skjærtorsdag, men nå er de stengt. Likevel fristes nordmenn til å reise over grensen.

En oppsummering etter skjærtorsdag i fjor viste at politiet i Strömstad måtte bringe inn 26 nordmenn på utflukt, mens kollegene på norsk side av grensen tok hånd om 14 personer. Det dreide seg om fyll, krangel og legemsbeskadigelse.

Åpent i Åre

På andre steder ved svenskegrensen er situasjonen en annen. Systembolaget i Åre holdt åpent skjærtorsdag, og Levangeravisa kunne fortelle om «vill vest i øst» der flere hundre fra bygda dro over grensen.

Politiet i Åre stilte mannsterke opp, ikke minst foran Systembolagets lokaler, og politiet opplyser at de aller fleste av de norske naboene oppførte seg eksemplarisk.

Også i Charlottenberg meldes det om stor «norsketrafikk», men ingen alvorlige episoder. Ifølge Glåmdalen hadde både svensk og norsk politi kontroller ved grenseovergangen på Magnormoen.