- Facebook død og begravet blant de unge

Facebook vil fortsette å falle i popularitet i det nye året, tror professor Daniel Miller. Emilie Miljan-Baklund og Tina Skogheim bruker ikke Facebook til stort mer enn private samtaler med nære venner.

Publisert Publisert

VENNER: Emilie Miljan-Baklund (16) og Tina Skogheim (16) har mange Facebook-venner, men legger ut få bilder og oppdateringer. Foto: INGVILD BERG

  • Ingvild Berg
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Det er ingen som legger ut statusoppdateringer på Facebook lenger, sier Tina Skogheim (16).

Hun har selv over 900 venner på Facebook, men har ikke lagt ut oppdateringer på over to år. Chatfunksjonen bruker hun derimot flittig.

— Det blir mer personlig, påpeker hun til Aftenposten.

Foreldrene får skylden

Tina Skogheim og venninnen Emilie Miljan-Baklunds bruk av sosiale medier bekrefter en økende tendens blant unge: Facebook brukes stadig mindre, mens bildedelingstjenestene Instagram og Snapchat samt pratefora som Kik Messenger og WhatsApp, øker i popularitet.

En studie finansiert av EUviser at Facebook omtrent er «død og begravet» blant britiske ungdommer i aldersgruppen 16-18 år. Det skriver den britiske professoren Daniel Miller ved University College London i forskningsmagasinetThe Conversation.

Ungdommene synes det er flaut å bli assosiert med Facebook, og det er foreldrene som får skylden. «Mens foreldrene før var bekymret for ungenes Facebook-bruk, er det nå familien som insisterer på å poste bilder og informasjon», skriver professoren.

Emilie Miljan-Baklund synes imidlertid ikke det er særlig flaut å være venn med foreldrene på Facebook, så lenge de ikke legger ut altfor mange bilder av henne.

— Om de tagger meg i bildet, dukker det opp på veggen min. Det er unødvendig, mener hun.

- Nettverkene er blitt for store

Professor Daniel Miller mener at Twitter, Instagram, Snapchat og WhatsApp vil opprettholde sin unge tilhengerskare i 2014, mens Facebook vil fortsette å dale i popularitet blant tenåringene.

Ifølge forfatter og Facebook-ekspert Ida Aalen er tendensen den samme i Norge, men hun sparer på dommedagsprofetiene.

— Undersøkelser av TNS Gallup viser at de under 30 år er mindre aktive på Facebook enn tidligere. Nettverkene er rett og slett blitt for store. Når man er venn med både ekskjæresten, sjefen, nevøene og gamle kollegaer, blir det vanskelig å vite hva man kan skrive. Hva sier du til 700 venner? Den sosiale konteksten forsvinner i takt med antall venner du har på Facebook, sier hun.

Publisert