Valgkomiteens leder Tora Aasland sier til Aftenposten.no at hun har invitert resten av komiteen til «en samtale» fredag kveld.

Hun legger ikke skjul på at det er en vanskelig situasjon.

Formelt sett er komiteen ferdig med jobben. De la frem sin innstilling i februar. Da var komiteen delt, med et flertall for Audun Lysbakken og et mindretall for Heikki Holmås.Senere trakk Holmås seg.

LES FRANK ROSSAVIK: Når alt blir galt

Holdt pressekonferanse

Fredag ettermiddag holdt Audun Lysbakken pressekonferanse. Det har stormet rundt SV og Lysbakken som måtte gå av som statsråd mandag etter rot med pengetildelinger.

Lysbakken gjorde det klart at han fortsatt er lederkandidat, men sa på at han har bedt partifeller si hva de mener om den situasjonen SV er kommet opp i.— Landsstyret har hatt en god, åpen og ærlig runde om den krevende situasjonen partiet befinner seg i, sa Lysbakken, ifølge NTB.

Til bt.no vedgår Lysbakken etter pressekonferansen at haner svekket som lederkandidat.

— Dette har vært en politisk belastning for meg ogpartiet. Det er tull å late som noe annet. Det er ikke vanskelig å forestille seg at det er uro om hvordan vi skal komme oss gjennom denne krevende tiden, sier han.

Lysbakken sier han var nødt til å opprettholde sittlederkandidatur, tross statsrådsavgangen.

— Partiet var i en situasjon der vi hadde et landsmøtesom kom. Det hadde blitt enda vanskeligere om jeg hadde trukket meg, sier han.

Krisemøte

Han skal etter planen velges til SVs nye leder denne helgen, og har fått full støtte fra partiledelsen.

Landsstyret i SV er samlet på Lillestrøm for å planlegge landsmøtet som starter lørdag. SV-toppene har drøftet utviklingen, i det flere har beskrevet som krisemøter.

— Vi er klare på at det må ryddes opp i praktiseringen avøkonomireglementet. Alle skal ha samme mulighet til å ta del i offentligetildelinger, sier Audun Lysbakken til bt.no.

Dette har vært en politisk belastning for meg ogpartiet. Det er tull å late som noe annet. Audun Lysbakken

Han presiserer at han bare har stilt seg til disposisjonfor landsmøtet.

— Det var en god, ærlig og konstruktiv runde der jeg fikk godt innblikk i den uro mange partimedlemmer føler på, men også en runde som bekreftet for meg at jeg har den støtte og den tillit i partiet som gjør at jeg er kandidat, sa han under pressekonferansen.

Ber om ærlighet

Lysbakken er forberedt på at det kan komme mange blanke stemmer.

— Det vil være lov å stemme blankt. Det vil ikke bli oppfattet som illojalt. Jeg vil også ta til orde for en utvidet, god og ærlig debatt om meg og partiets situasjon i morgen, sier han.

Hvor mange blanke stemmer han eventuelt tåler, vil han ikke svare på.

— Men jeg er trygg på at jeg har den tilliten og støttens om skal til for å bli leder. Hvis landsmøtet velger meg, er det fordi de ønsker meg som SVs leder, sier Lysbakken.

Han utelukker likevel ikke at det kan dukke opp flere sakerrundt økonomireglementet og tildelinger.

— Jeg varslet mens jeg var statsråd at økonomireglementetikke ble fulgt., sier han.

Bør Lysbakken bli SV-leder? Diskuter under: