— Manglende innsyn i lønnsopplysninger er årsaken til streiken, sier forhandlingsleder Bjørn Mietinen, som til daglig er første nestleder i LO-forbundet Handel og Kontor.

— Statistikken vi framskaffer på egen hånd viser store lønnsforskjeller mellom ansatte. Vi ser at lederne stikker av med stadig mer av lønnsmassen, sier Mietinen.

- Lønnsfest for ledere

Ved å bruke tall fra Statistisk sentralbyrå hevder Mietinen at Handel og Kontor-organiserte i gjennomsnitt tjener 70.000 mindre i året enn sammenlignbare grupper utenfor LO. Samtidig antyder tallene at lederne i LO hadde en lønnsvekst på mer enn 7 prosent fra 2012 til 2013, sier han.

— Ut fra statistikken kan det se ut som enkelte grupper i fagbevegelsen har hatt en lønnsfest, mens våre grupper har tatt ansvar og betalt regninga. Vi ber ganske enkelt om å få tallene på bordet. Vi kan ikke forhandle i blinde, sier Mietinen.

LO-sekretær Trude Tinnlund - styreleder i Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening AAF - går ikke god for denne framstillingen.

— Påstandene fra Handel og Kontor er ikke dokumentert overfor oss. Dette er ikke minst et spørsmål om hvordan man tolker tallene fra Statistisk sentralbyrå, sier hun til NTB.

Avviser hemmelighold

Tinnlund avviser at relevant lønnsstatistikk holdes skjult for arbeidstakerne.

— Det er ikke riktig at vi har holdt informasjon eller lønnsstatistikk tilbake. Et partssammensatt statistikkutvalg står omforent bak en rapport som Handel og Kontor har valgt å legge til side, sier Tinnlund.

På spørsmål om denne statistikken gir svar på hvordan lønnsutviklingen har vært for ledere og LO-ansatte i andre forbund, svarer hun slik:

— Jeg kommenterer ikke hvordan tallene er brutt ned. Utvalget samler inn lønnsopplysninger fra foretakene og bearbeider dem. Vi har ikke tilbakeholdt informasjon.

— Statistikken som vi har fått presentert så langt, omfatter om lag halvparten av vårt organisasjonsområde. For å ivareta medlemmenes interesser på en skikkelig måte krever vi fullverdige statistikker over hele organisasjonsområdet, svarer Mietinen.

Opptrapping

I første omgang har Handel og Kontor tatt ut om lag 150 av rundt 1.500 ansatte i LO. De streikende jobber i Fagforbundet, Fellesforbundet, Arbeidsmandsforbundet og El- og IT-forbundet.

LO sentralt er foreløpig ikke omfattet av konflikten, men det vil skje fra og med onsdag.

— Tariffoppgjørene i arbeiderbevegelsen følger de samme reglene som i arbeidslivet ellers. Vi tar til etterretning at det ikke lyktes å komme til enighet, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Nytt uttak

Ytterligere 175 ansatte i LO er i streik fra onsdag, kunngjorde Handel og Kontor fredag ettermiddag. Det andre streikeuttaket omfatter ansatte i Industri Energi, Norsk Tjenestemannslag, Musikernes Fellesorganisasjon, Forbundet for ledelse og teknikk samt Norsk Sjømannsforbund.

I tillegg er ansatte i LO sentralt tatt ut, men juridisk og internasjonal avdeling samt distriktskontorene forblir forskånet fra konflikten. Det samme gjør LO Stat, som neste uke skal arrangere den tradisjonsrike Kartellkonferansen på Gol.

Konferansen som samler en rekke personer fra fagbevegelse, presse og politikk vil dermed bli avholdt som planlagt.