Torsdag kveld ble fire albanske menn i alderen 20 til 30 år pågrepet i Brevik og siktet for brudd på utlendingsloven. Mennene befant seg inni en konteiner i havna i Brevik.

Konteineren skulle med ferje til Immingham i England.

— De blir fremstilt for varetektsfengsling fredag med begjæring om fire ukers fengsling og brev- og besøksforbud i en periode. Alle fire vil bli bortvist fra Norge, sier politiadvokat Odd Skei Kostveit i Telemark politidistrikt til NTB.

Pågripelsene skjedde uten dramatikk. Det var en UP-patrulje som kom først til stedet, mens flere politipatruljer kom til etter hvert. Ingen av de fire pågrepne skal være bakmenn.

Mistanke lenge

Politiet har lenge hatt mistanke om at det smugles mennesker i konteinere som fraktes med DFDS Seaways' Ro-Ro-skip som går i fast rute mellom de to byene.

— Vi har hatt denne menneskesmuglingen under oppsikt siden 2010. Engelske havnemyndigheter og politiet har fanget opp at det er blitt smuglet mennesker fra Brevik til Immingham som ikke er blitt tatt. Dette er en kjent rute for oss, sier politiadvokaten.

Det er hovedsakelig albanere som bruker Norge som transittland for å komme seg inn i England fra Sverige.

— De som tidligere er siktet i disse forsøkene, er albanere med tilhold i Sverige. Høsten 2010 pågrep vi to albanere med tilhold i Danmark som ble siktet for å ha organisert flere slike turer og forsøk på det. Etter det har vi også pågrepet et par andre i konteinere og fått tilbake et par som ikke kom seg av ferja i England, sier Kostveit.

- Utvist fra England

Norsk politi regner med at de pågrepne er kjenninger av engelsk politi. Albanerne som prøver å komme seg inn i England, er blitt utvist fra landet fordi de ikke har lovlig tilhold der.

— De må finne en måte å komme seg ubemerket inn på. Dette er en av flere ferjeruter, men den er en av de korteste. Esbjerg i Danmark har også et stort problem med dette. Norge er blitt et transittland for en menneskesmuglerrute. Mot England blir det en kryssing av Schengengrensen, sier Kostveit.

Politiet har avdekket at albanerne blir kjørt til Brevik fra Sverige.

— De som kjører dem hit, hjelper dem til rette før de kjører tilbake. De som skal over til England, må betale en god del for turen, sier han.

Politiet har et godt samarbeid med havneterminalen i Brevik og ferjeselskapet.

— Det er innført en del overvåkingstiltak og forsterket kontroll av konteinerne før de blir kjørt om bord. Jo flere vi tar, jo mer informasjon får vi. Vi må stadig være oppmerksomme på dette problemet, sier Kostveit.