Holmås vil ha omkamp om høyhastighetstog

Sosialistisk Venstrepartis Heikki Eidsvoll Holmås mener det er på tide med en omkamp om høyhastighetstog i Norge.

TOG: SVs Heikki Eidsvoll Holmås taler varmt for høyhastighetstog.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Det er økende ledighet blant både ingeniører og bygg- og anleggsarbeidere. Dermed har vi dem vi trenger for å bygge raskere jernbane nå, sier Holmås til Dagsavisen. Han mener at det i Nasjonal transportplan for neste periode må planlegges for 40 prosent kutt i utslippene av klimagasser.

Etter at jernbaneselskapet SJ satte inn raskere tog på strekningen Oslo- Stockholm, har antallet reisende økt med hele 18 prosent i løpet av få uker. SJ selv trodde det ville ta halvannet år å oppnå en slik passasjervekst.

Les også:

Les også

Lyntog utløser voldsomme protester i Italia

— Det er også fullt mulig å få ned reisetidene på jernbanestrekningene i de største byene i Norge. Målet må være å komme ned i reisetider på om lag to og en halv time mellom Oslo og Trondheim, Oslo og Kristiansand og Oslo og Bergen, mens det mellom Oslo og Stavanger nok vil bli vanskelig å oppnå en slik reisetid, sier Holmås.

Holmås' ønske om en omkamp om høyhastighetstog kommer bare drøyt to år etter at planene om en slik satsing ble lagt i skuffen.

— Forrige gang høyhastighetstog ble diskutert, ble det skapt en falsk motsetning mellom intercitytog og høyhastighetstog. Men det som faktisk er tilfellet, er at når vi får på plass dobbeltspor inn mot de store byene, vil det være første skritt på en høyhastighetsutbygging, sier Holmås.

Publisert