«Jeg ble tykkere og tykkere. Til slutt orket jeg ikke å spille fotball med guttungen»

Audun Jåvold (46) var i elendig fysisk form, godt over 100 kilo og inaktiv. - Jeg kom til en sannhetserkjennelse. Jeg bare måtte begynne å trene, sier kokken på Heimdal-plattformen.

  • Bjørn Aslesnord
  • Christina Pletten
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

Audun Jåvold er midt i 12-timers-skiftet på Heimdal-plattformen. Kokken er ikke ferdig på kjøkkenet før klokken 19. Men en halvtime etter skiftet skal han bytte ut forkle med sykkelshorts. Sammen med fem av kollegene på catering skal han på spinning i rom sjø. Ankomsthallen på Heimdal blir spinningrom på kveldstid.

— Jeg lo rått av tullingene som kom med spinningsyklene ut hit. Jeg hadde ikke tro på det i starten. Men spinning er helt topp og populært her, du blir liksom dradd med av musikken og de andre som trener. Åtte av ni på catering er med. Dessuten passer det bra for dem som har litt kroppstyngde som meg, sier 48-åringen.

Det er bare et par måneder siden seksbarnsfaren fra Sandsli endelig kom i gang. Etter å ha slitt med vektproblemer siden 35-årsalderen, fant han ut at nok er nok. Han hadde ikke pust til enkle gjøremål. Det var på tide å gjøre noe.

— For å orke 12-timers-skift syv dager i uken, må jeg være i litt fysisk form. Det er faktisk lettere å komme i form her, hjemme blir det lett til at jeg har for mange jern i ilden. Dessuten har jeg ingen å trene med, sier han.

Målet er først og fremst å bedre pusten, så får vekttap komme som en bonus.

— Jeg sluttet å røyke og kiloene kom, tre-fire hvert år. Her ute i Nordsjøen er det liksom akseptert å ha fem kilo pluss.

Han er skremt over hvor mange menn som er passive og overvektige.

— Men det er ikke rart at det blir slikt. Samfunnet har utviklet seg slik at du ikke trenger være i god form for å fungere. Vi tar heisen og bilen overalt, sier kokken - og tilføyer med et smil at han tar heisen én etasje opp når han skal delta på spinningtimene på Heimdal ...

Offshorearbeideren er ikke den eneste som sliter med for mye bagasje. Han tilhører et stadig voksende selskap. Norske menn er fetest i Europa, 50 prosent er overvektige. 12 prosent av 40-åringene i Norge er svært fete. 40 prosent av Vest-Europas menn er overvektige. WHO spår at fedme og inaktivitet blir fremtidens store helseproblemer.

Professor og rektor Gunnar Breivik ved Norges idrettshøgskole lager rapport om fysisk aktivitet i den norske befolkningen. BT sitter på kontoret hans i Oslo og får innsyn i ferske tall om nordmenns treningsvaner. Tallene Breivik får fra MMI viser at langt flere menn enn kvinner er inaktive fra 35-årsalderen og oppover. Mannen er førti, feit og latere enn kvinnen.

— Flere menn enn kvinner trener lite eller ingenting. Menn parkerer i økende grad i sofaen når de blir eldre, sier Gunnar Breivik.

Idrettsprofessoren har sine teorier om kjønnsforskjellene.

— Gutter og menn knytter i stor grad det å være fysisk aktiv opp mot motiver som konkurranse, mestring og spenning. Når de blir eldre, synker konkurranseaspektet. Det blir også mindre viktig å teste ut spenning. Menn klarer ikke på samme måte som kvinner å finne alternative verdier og motiver for fysisk aktivitet, og henfaller til jakt, fiskestang, tv og andre surrogatformer. Kvinner har et nærere forhold til kroppen sin, er opptatt av helsegevinsten og ser på fysisk aktivitet som en del av en livsstil, sier Breivik. Han er bekymret på den middelaldrende mannens vegne og overrasket over at kjønnsforskjellene er såpass markante.

— Det ligger en betydelig helsegevinst i å få menn til å opprettholde det fysiske aktivitetsnivået, påpeker Breivik.

Den inaktive livsstilen er hovedproblemet. Overvektige i god fysisk form har lavere sykdomsrisiko enn normalvektige i dårlig fysisk form. Inaktivitet øker risikoen for en rekke alvorlige sykdommer og tilstander, som blant andre fedme, diabetes 2, hjertesykdom og kreft. Nye undersøkelser viser at fysisk aktivitet er dobbelt så effektivt som medisinsk behandling for å redusere risikoen for diabetes 2.

— Pretty woman walking down the street, ljomer fra høyttalerne på Studio Active. Vi tar en stikkprøve. Er på en tilfeldig utvalgt spinningtime på Sandsli rett før jul. Og mannefallet er tydelig. Bare seks av 18 på sykkelsetene er menn.

— Det bekrefter det vi vet, vi er det sterke kjønn, melder Heidi Mikkelsen, førti, frisk og freidig trebarnsmor.

— Vi snakker mye om trening, vi er opptatt av helse, det å holde oss i form, tilføyer Tone Knudsen (39), sykepleier og firebarnsmor.

Treningssentergründer Fritz Warncke (48) innrømmer det glatt.

— Det er betydelig mer trøkk i kvinnene, sier han. På hans sentre er snittalderen på medlemmene like under 40. Og de fleste er kvinner.

— Vi er kommet i en situasjon der det å være fet er akseptert. Menn vil heller ikke innrømme at de er kommet der. Menn i 40-årene tror gjerne at de ikke er i så dårlig form at de trenger gjøre noe. Kvinner snakker om slanking, menn gjør det ikke, påpeker han

Warncke har selv slitt med vekten, og det har ikke alltid vært kjekt å se seg selv i badespeilet.

— Noen menn har ikke energi til å ta tak i seg selv. De jobber for mye, har fremdeles barn hjemme. Og menn tror gjerne at de må legge listen så fryktelig høyt når de må begynne med noe, det er ingen vits, det fører bare til at man sprekker, poengterer han.

— Hva må til for at menn skal ta tak i problemene?

— Det kan du si. Det å legge om livsstilen koster mye energi. Men alt går på selvbilde, det å gjøre noe positivt for seg selv. Skilte mannfolk gjør gjerne noe med situasjonen. For de må ut på markedet igjen. Jentene har større press på seg, fra venninner, magasiner, reklame, mediene, mener Warncke.

Den norske livsstilen har endret seg betydelig de siste tiårene. Energiinntaket ligger omtrent på samme nivå som for 20 år siden. Flere undersøkelser viser at befolkningen som helhet mosjonerer mer enn før. Men det kompenserer ikke for stadig mindre hverdagsaktiviteter i et samfunn med økt pc- og tv-bruk, heiser, bil, trådløse telefoner, fjernkontroller og hjelpemidler til alle bevegelser. Halvparten av alle forflytninger i Norge under én kilometer foregår med bil!

Gunnar Breivik fremhever også at den fysiske aktiviteten kan ha endret karakter.

— Treningsøktene er kanskje kortere enn før. Intensiteten er også lavere, folk tar seg ikke like mye ut som før. I tillegg beveger folk seg mindre i jobben, bruker bil og heis. Bruk av sykkel til og fra jobb har gått betydelig tilbake. Den samlede effekten blir at når du er 40 år, ikke beveger deg til og fra eller på jobb, ikke tar deg nok ut når du trener, så går samlet aktivitet ned og vekten øker, poengterer Breivik.

— Under melkesyreterskel! Svir du i beina, er du for høyt oppe, poengterer spinninginstruktøren på S.A.T.S Midtun.

Audun Jåvold er tilbake fra Nordsjøen. Han har fire uker fri og trimmer seg inn i det nye året. Godt motivert av altfor mye julemat, tråkker kokken og seksbarnsfaren seg gjennom langkjøring på treningssenteret. 90 minutter under melkesyreterskelen. 22 fettforbrennere jobber utrettelig på sykkelsetet. Peser i dårlig luft. Audun er en av bare syv mannfolk på denne timen. Han har ikke tenkt å sprekke og la formen forfalle på nyåret, selv om det bokstavelig talt har vært tungt å få hjulene til å gå rundt.

— Det gjør best etterpå. Mentalt er det veldig positivt, du får blåst ut. Jeg har vært redd for tilbakefall, finne unnskyldninger. Men ikke nå, sier han.

Audun er på vei. Han har satt seg et nytt mål. Sykle Trondheim-Oslo. Den Store Styrkeprøven til sommeren.

— Det er tøft, likevel realistisk. Men jeg trenger noen å trene med, noen å jobbe sammen med mot målet. Ellers blir det hardt, mener Audun.

PS! Lyst til å være med Audun Jåvold på vei mot bedre form - og til Trondheim-Oslo? Ta kontakt med ham på e-mail: ajaavold@online.no

Publisert: