Spontanaborter og allergisjokk

Helsemyndighetene sjekker om vaksinen mot svineinfluensa har skylden.

VAKSINEKØ: Husker du dette? På det meste sto 400 mennesker i kø ved gamle Fyllingsdalen sykehjem. Nå sjekkes det hvor mange som eventuelt kan ha fått varige skader etter vaksineringen. ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG
  • Berit Kvalheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Til sammen er det meldt inn 1100 tilfeller av bivirkninger blant de omkring 2,2 millioner nordmenn som ble vaksinert i de hektiske ukene før jul for ett år siden.

800 av de innmeldte tilfellene er milde og forbigående symptomer, men 300 av sakene er av mer alvorlig art, som spontanaborter, narkolepsi (alvorlige søvnforstyrrelser), nervelammelser og allergisjokk.

Les også

Frykter ny epidemi

Flest saker i Norden

Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) har satt i gang granskning av mistenkte sykdomstilfeller som kan ha sammenheng med vaksinen i alle europeiske land. Granskningen ventes å være ferdig i løpet av første halvår 2011.

Les også

Enige om vaksinegranskingen

— Forekomsten av mulige følgeskader ser ut til å være høyere i Finland, Sverige og Norge enn i andre europeiske land, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk.

Vaksiner er det tryggeste vi har .

Madsen sier at det så langt ikke er funnet noen klar sammenheng mellom vaksinen og skadene, og at antall alvorlige bivirkninger ligger på et lavt nivå i forhold til det store antall personer som ble vaksinert.

  • Det er særlig lavt hvis vi sammenligner med andre legemidler. Vaksiner er det tryggeste vi har. Det er langt flere bivirkninger ved alle andre legemidler som er i bruk, sier han.

Madsen understreker at den europeiske granskningen som har vært i gang siden i høst, foreløpig ikke har avslørt noe som kan tolkes som en direkte link mellom bruken av influensavaksinen Pandemrix, som ble benyttet i Norge, og tallet på alvorlige bivirkninger.

Les også

Skremselsskuddet

Komplisert vitenskap

Madsen advarer mot å trekke noen endelig konklusjon før granskningsarbeidet er fullført.

Det må undersøkes om sykdomssymptomer forekommer hyppigere blant dem som er vaksinerte enn blant dem som ikke er vaksinerte.

— Dette vet vi for lite om foreløpig, og det er nettopp det den omfattende europeiske kartleggingen som nå pågår, skal forsøke å komme til bunns i, sier Madsen.

Narkolepsi

Ni personer i Norge, seks av dem barn under 18 år, er blitt diagnostisert med den alvorlige søvnsykdommen narkolepsi etter å ha blitt vaksinert mot svineinfluensa.

Narkolepsi er en svært sjelden sykdom, og det er registrert en påfallende økning i forekomsten i Norden det siste året, men det er foreløpig bare sammenfall i tid som gjør at man mistenker at det kan ha noe med vaksineringen å gjøre.

Finske myndigheter stanset tidlig i høst vaksinering mot svineinfluensa inntil videre fordi flere barn enn vanlig skal være rammet av narkolepsi.

I Sverige er det totalt registrert 34 tilfeller av narkolepsi, i Finland 30.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Mindre dødelig enn antatt

  2. Vaksine-lureri?

  3. Pandemien slo ut sesonginfluensaen

  4. Fullt vaksinetrøkk

  5. - Alle må ta ny svinevaksine

BT anbefaler

Brannvesenet er storfornøyde med kommunens nye tiltak

Kommunen har plassert ut en rekke offentlige griller og tilrettelagte bålplasser.

LES SAKEN