Oslo kommer desidert verst ut av de nordiske hovedstedene når det gjelder antall filialer.

Det viser en gjennomgang utført av Klassekampen.

Bergen dårligst

Oslo og Helsingfors har om lag like mange innbyggere, men den finske hovedstaden har over dobbelt så mange offentlige biblioteker som Oslo.

I hovedstaden må 37.000 mennesker dele ett bibliotek, mens i Helsingfors er tallet 16.000. Bergen kommer dårligst ut, med 38.000 per filial.

I forrige uke foreslo Kulturetaten i Oslo å legge ned fire filialer. Det vil innebære at nesten 50.000 mennesker må dele på ett bibliotek.

— Dette er et tydelig bevis på at vi ikke har et eneste bibliotek å miste. Vi trenger en styrking av biblioteksektoren i hovedstaden, ikke ytterligere kutt, sier Monica Deildok, leder i Bibliotekarforbundet.

- Uaktuelt med kutt

I de nordiske hovedstedene og byene med over 200.000 innbyggere er det i snitt 20.000 innbyggere per bibliotek, dersom man tar bort de norske.

Siden 1995 har 355 bibliotekfilialer her i landet blitt nedlagt. I dag står 744 igjen.

Stian Berger Røsland (H), byrådsleder i Oslo, sier til Klassekampen at det er helt uaktuelt at kuttene i Kulturetaten skal gå ut over bibliotekene.

— Kulturetaten er en stor virksomhet, og et rammekutt på en halv prosent må de klare uten å legge ned fire filialer, sier han.

38.000 MÅ DELE: Bergen kommer dårligst ut. Her må nesten 40.000 dele hver filial. Dette bildet er tatt fra Bergen Offentlige Bibliotek. ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON
Silje Katrine Robinson