Riksantikvaren vil ha ny utredning av Høyblokka

Fremtiden til Høyblokka i Regjeringskvartalet må utredes på nytt, mener riksantikvar Jørn Holme.

Publisert Publisert

sz450076.jpg Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

I en kronikk i Aftenposten torsdag skriver Holme at utredningen om Regjeringskvartalets fremtid ikke holder mål, og at han derfor ønsker en egen utredning som tar hensyn til kvartalets kulturhistoriske verdier.

Han skriver blant annet at det var planer om å frede Høyblokka og Y-blokka med alle betongutsmykningene allerede før bombeangrepet 22. juli 2011.

«Høyblokkas verneverdi og symbolverdi er ikke mindre i dag», skriver Holme.

Verneverdi

Han peker på at noen vurdering av kulturminneverdier og verneverdi ikke lå i mandatet til utvalget som 27. juni la frem rapporten «Konseptutvalgsutredning for fremtidig regjeringskvartal».

«Riksantikvaren ønsker at Høyblokken og Y-blokken også i fremtiden skal utgjøre en viktig del av hovedstadens og Norges identitet. Derfor ønsker vi å lage en supplerende utredning, som tar hensyn til regjeringskvartalets kulturhistoriske verdier», skriver Holme.

Han sier de vil sørge for at utvalget får innspill fra fagmiljøer innen arkitektur, kunst og historie.

«Vi vil gjøre vårt ytterste for at en fremtidig avgjørelse om Regjeringskvartalet ikke kan overse etterkrigstidens viktigste bygningsmiljø i Norge», skriver han.

Ikke avgjort

De tre arkitektfirmaene som fikk oppdraget om å utrede fremtiden til Regjeringskvartalet, har sett på fem alternativer. De anbefaler det såkalte østalternativet som er å bygge østover fra dagens plassering og rive Høyblokka og tre andre blokker, inkludert Y-blokka. Men noen endelig avgjørelse om hva som skal skje er ikke tatt. Først skal forslagene kvalitetssikres.

— Kanskje er et beslutningsgrunnlag klart ved juletider. Så er det opp til regjeringen å ta den endelige beslutningen, sa kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg tirsdag.

Da fikk pressen omvisning i det ødelagte bygget. Lørdag og søndag slipper publikum inn, og de kan gå de 17 etasjene opp til toppen. Underveis passerer de den unike betongkunsten som er resultat av et samarbeid mellom Pablo Picasso og Carl Nesjar. Kunsten, som ble sandblåst rett inn i veggene, har kommet uskadd fra bombeangrepet.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. I dag skjedde det igjen: – Vi er godt kjend med utfordringane

  2. – Da dere tok ferie på sykehuset, satte dere livet mitt på vent

  3. Sykehjemmet sa nei da hun ville ta faren med på tur: – Meningsløst å sperre folk inne

  4. Byens beste indiske finner du i et hull i veggen

  5. Hit kan du reise i sommer

  6. Ungdommen er ikke som den engang var – heldigvis

  1. 22. juli