Aps finanspolitiske talsmann, som alle venter at vil overta som partileder i juni, tok kraftig til motmæle mot Sandberg da han besøkte Sjøvegan i Troms 1. mai.

— Hvis Per Sandberg tror at han kan komme til Arbeiderpartiet for å gjennomføre Fremskrittspartiets innvandringspolitikk, bør han ikke prøve en gang. Vi har andre verdier og mål for Norge, sier Støre til NTB.

— Sandberg sier at hvis regjeringen skal være venner med Venstre og KrF, kjører de Norge i grøfta. Hvis det er diagnosen for dette samarbeidet etter seks måneder i regjering, er det en oppsiktsvekkende uttalelse, sier Ap-toppen.

Innflytelse

Flere i Fremskrittspartiet har i forkant av partiets landsmøte i helgen uttrykt frustrasjon over at regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF har fått uforholdsmessig stor makt etter valget. Høyre/Frp-regjeringen er avhengig av støtte fra minst ett av de to partiene for å få flertall i Stortinget.

Sandberg har antydet at det kan bli aktuelt å samarbeide med Arbeiderpartiet om en strengere asylpolitikk, selv om regjeringen har skrevet under en politisk avtale om nettopp dette med Venstre og KrF.

— Våre folk ute i landet må ikke gå rundt og tro at avtalen med KrF og Venstre styrer regjeringens innvandringspolitikk. Den styrer veldig lite, sa Sandberg til Klassekampen onsdag.

Også Frp-leder Siv Jensen åpner for at regjeringen kan skape flertall med andre hvis de to støttepartiene ikke vil.

- Brutalitetens språk

Støre føler seg trygg på at velgerne snart vil gjennomskue det han beskriver som dobbeltspill fra Frp.

— Jeg mener offentligheten må merke seg denne teknikken til polerte Frp-statsråder, som resirkulerer talepunktene fra departementene dag ut og dag inn og overlater den rå Frp-nerven til Sandberg, Tybring-Gjedde og andre, sier Aps finanspolitiske talsmann.

Han mener Høyre, KrF og Venstre nå må svare på om de, slik Sandberg sier, opplever å være på vei i grøfta med Frp.

På spørsmål om ikke nettopp Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet tidligere har funnet hverandre for å få strammet inn asyl- og innvandringspolitikken, svarer Støre at det er bredt flertall på Stortinget for dagens regelverk.

— Frp må ta innover seg at de inngår i et stort flertall, der stort sett alle partier er med. Men politikk handler også om det man sier, og normene i det man sier. Der skal Frp fortsatt beholde brutalitetens språk, og det får de ikke Ap med på.

Støre sier Sandberg ikke trenger bruke mer tid på å få gjennomført den politikken han ønsker sammen med Arbeiderpartiet. (©NTB)