- Han svarer ikke på spørsmål

KrF-leder Knut Arild Hareide mener at utenriksminister Børge Brende (H) ikke svarte da han ble spurt i Stortinget om regjeringen har rådet presidentskapet til ikke å ta imot Dalai Lama.

Publisert Publisert

SPØRRETIME: Liv Signe Navarsete var en av representantene som stilte spørsmål om Dalai Lama til utenriksminister Børge Brende i Stortinget onsdag. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Jeg har stor tillit til at Stortinget er i stand til å fatte de beslutningene som er riktig for Stortinget, sa Brende i sitt svar.

Spørsmålet kom fra Liv Signe Navarsete (Sp). Hun ville vite om det har gått noen råd fra regjeringen til Stortinget om hvordan presidentskapet bør forholde seg når Tibets åndelige leder besøker Norge i mai.

— Spørsmålet blir ikke besvart. Det er alvorlig, fordi det er et spørsmål av prinsipiell karakter, slår Hareide fast overfor NTB.

Ville vært enkelt

Heller ikke Navarsete er fornøyd med måten Brende ordla seg på.

— Jeg opplever at jeg ikke får svar på noe som er et ganske enkelt spørsmål. Det ville vært enkelt for Brende å formulere seg i klartekst, dersom han virkelig mener å si at regjeringen ikke har gitt noe råd til Stortinget i denne saken, sier den nylig avgåtte Sp-lederen til NTB.

Den muntlige spørretimen onsdag var hennes første opptreden i stortingssalen siden sykmeldingen i februar, og den første som menig Sp-representant.

— Hvor kommer disse ideene fra om ikke å bruke hovedinngangen og ikke åpne lagtingssalen? Har regjeringen gitt Stortingets presidentskap råd om ikke å møte Dalai Lama som gjest? spurte Navarsete.

Vanskelig

Brende svarte med å gjenta tidligere svar om at Norge er i en veldig spesiell situasjon, og at han ikke kjenner til noe annet vestlig land som ikke har noe tosidig forhold med Kina.

— Det må vi ta inn over oss, og ta med i de vanskelige avveiningene vi nå foretar. Regjeringen har nok med å foreta de avveiningene for norske myndigheters del, og jeg har stor tillit til at Stortinget er i stand til å fatte de beslutningene som er riktig for Stortinget, svarte utenriksministeren.

Talepunkter

Også SV-leder Audun Lysbakken mener at Brende ikke svarer på spørsmålet.

— Det er uklart for meg hva han egentlig mener. Noe skikkelig svar fikk vi ikke. Derfor kan vi heller ikke vite hva som har foregått, men jeg merker meg likheten i argumentasjonen fra stortingspresident Olemic Thommessen og fra utenriksminister Brende. Det kan tyde på at begge har tatt utgangspunkt i de samme talepunktene, sier Lysbakken til NTB.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her står køen langt nedover fortauet: - Vi trenger at folk tar ansvar

  2. Bilbergeren: – Bileieren sier sjåførens kone må selge privat­bilen for å betale regningen

  3. Politiet: De to som var i bilen blir beskrevet som uskadet

  4. – Vi må kanskje tappe ned bassenget for å finne årsaken

  5. Mattilsynet: Drep flekkbåndsneglen

  6. Nytt koronadødsfall i Norge