«De er våre helter»

Justisminister Knut Storberget (Ap) sier politiets beredskapstropp er våre helter og at de bidro til å begrense tragedien på Utøya.

Publisert Publisert

STOLT AV GUTTENE: Justisminister Knut Storberget og leder for beredskapstroppen Anders Snortheimsmoen møter pressen etter justisministerens samtaler med tjenesemenn som deltok i aksjonen på Utøya fredag. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

— Jeg takker politiets beredskapstropp. De er våre helter. Blant mange helter som har hjulpet godt til med å begrense tragedien på fredag, står disse i absolutt første rekke, sa Storberget etter et møte med beredskapstroppen onsdag.

Riktige avgjørelser

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Meningen er å gå gjennom alle sider ved politioperasjonene under fredagens bombeangrep mot Regjeringskvartalet og skytemassakre på Utøya der totalt 76 personer så langt er bekreftet drept.Mange har spurt om politiet kunne ha vært på Utøya tidligere.

Storberget sier at beredskapstroppen gjorde tingene helt etter boka.

— Etter min mening tok de mange riktige avgjørelser som bidro til at man så raskt som mulig og under svært vanskelige forhold fikk kontroll over situasjonen, sa justisministeren da han møtte pressen utenfor Politihuset i Oslo.

Tar hele forløpet

Politiet sier at den første nødtelefonen kom klokken 17.27, mens opplysninger fra berørte indikerer at Anders Behring Breivik kom og startet skytingen kort etter klokka 17.

Om dette hullet i tidslinjen, som så langt er presentert, sier Storberget at det er noe han må komme tilbake til.

— Alt til sin tid. Jeg går ikke inn i slike ting nå. Vi skal selvfølgelig gå gjennom hele hendelsesforløpet, men formålet med dagens møte var først og fremst å se folk i øya, gi anerkjennelse og påse at også disse folka får den oppfølgingen de trenger, sier Storberget.

Tanker til etterlatte

Lederen for beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen, setter pris på støtten fra Storberget, men sier det likevel ikke er det viktigste nå:

— At vi har gjort en jobb, det er greit nok, men det som er skjedd er helt meningsløst. Først og fremst går tankene våre til de etterlatte. Jeg er stolt av gutta mine, vi har gjort det vi kan. Men i denne settingen er det litt meningsløst likevel, sier Snortheimsmoen.

Formidabelt

Gjennomgangen av fredagens operasjoner fortsetter torsdag. Om det som er kommet fram så langt, sier Storberget at han har fått et bilde av «en krevende, rystende og anstrengende politioperasjon».

— Jeg kommer til å fortsette med å gi beredskapstroppen min støtte, fordi jeg vet at det er gjort en formidabel innsats i en svært vanskelig situasjon, sier justisministeren.

Var forberedt

Snortheimsmoen sier at beredskapstroppen ikke kom uforberedt til Utøya.

— Dette scenariet som møtte oss ligner på ting som er skjedd rundt om i verden. Vi trener med samarbeidspartnere fra andre land, og sånn sett var vi forberedt på at noe slikt som dette kunne skje, sier han til NTB.

Beredskapstroppens leder berømmer også andre som deltok på Utøya, fra lokalt politi, ambulansepersonell, brannvesen og til de sivile, som han sier «bidro sterkt».

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Kvinne funnet død i Åsane: Mann som var i leiligheten har fått forsvarer

– Jeg har snakket med ham i mange timer på sykehuset, sier advokat Erik Johan Mjelde.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Avslutter lokale koronatiltak i Bergen

  2. Drapssaken i Åsane: Foreløpig obduksjons­rapport klar

  3. Bergensere skal bygge ut Sentralbadet: – Dette er en viktig jobb

  4. Mener italienerne stiller ett krav til Hauge: – Ellers blir han aldri akseptert

  5. Tiltalt dommer gråt i retten

  6. Salhusfabrikken blir fredet og får nytt navn