E-tjenesten: - Det er vår overvåking

E-tjenesten bekrefter at de har overvåket mobiltrafikk i utlandet og delt dataene med NSA.

Publisert Publisert
  • NTB
  • Liv Solli Okkenhaug
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant KjellGrandhagen, holdt tirsdag formiddag en pressekonferanse etter Dagbladets oppslag om amerikansk overvåkning av norske mobilsamtaler.

Han mener Dagbladet har misforstått dokumenter de har fått tilgang til. Avisen skrev tirsdag at amerikanske NSA har overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler på én måned.

Tallene i det lekkede dokumentet Dagbladet omtaler, dreier seg derimot om samtaler det norske forsvaret har registrert, ifølge Grandhagen.

— Det er heller ikke snakk om 33 millioner telefonsamtaler. Den innhentingen vi driver gir flere «hits» enn antall samtaler.

- Konfliktområder

Ifølge Grandhagen dreier dokumentet seg om norsk etterretnings egen innsamling av data til støtte for Norges militære operasjoner i konfliktområder utenlands, samt innsamling relatert til internasjonal terrorisme – også dette utenlands.

Materialet etterretningstjenesten har innhentet, har de delt med amerikanske NSA, bekrefter generalløytnanten.

— Dette er informasjon som norsk etterretningstjeneste deler med flere utenlandske samarbeidspartnere, også NSA, sa han på pressekonferansen.

Ikke rettet mot nordmenn

Grandhagen understreket at E-tjenesten ikke har drevet innhenting av mobiltrafikk i Norge.

– Dette er en virksomhet som for etterretningstjenestens del er hjemlet i norsk lov, det dreier seg ikke om innhenting mot norske borgere overhodet, sa han.

E-tjenesten har ifølge Grandhagen hele sin virksomhet rettet mot mål i utlandet og driver ingen overvåking av kommunikasjon i Norge.

– Når vi driver en virksomhet rettet mot utlandet, så sier det seg selv at det kan hende at man kan komme borti norske objekter i forbindelse med det. Det er regulert i etterretningsloven og etterretningsinstruksen, sier han.

Deler ikke info om nordmenn

Grandhagen avviser ikke at USA kan drive med overvåking rettet mot Norge, men sier han ikke har noen informasjon som tilsier dette.

– Når det gjelder øvrig deler av amerikansk etterretningsvirksomhet, så har ikke vi grunnlag for å uttale oss noe nærmere om det, men vi har heller ingen informasjon som på noen måte tilsier at amerikanerne driver en slik virksomhet i eller rettet mot Norge, sier Grandhagen.

Eventuell «overskuddsinformasjon» i etterretningsmaterialet om norske objekter deles ikke med utlandet, tilføyer han.

– Eventuelle norske identifikatorer blir tatt bort før vi deler materialet med noen.

Solberg: Må roe oss ned

Både opposisjonen og regjeringens samarbeidspartnere gikk tidligere tirsdag hardt ut og fordømte den påståtte amerikanske overvåkingen av norske mobilsamtaler.

Statstminister Erna Solberg understreket også at amerikansk overvåkning av norske borgere er uakseptabelt.

Etter E-tjenestens pressekonferanse, ber Solberg politikerkollegene om å besinne seg.

– Nå tror jeg vi alle skal roe oss litt ned. Nå må vi først få orden på fakta i denne saken, sier Erna Solberg.

- Legitim etterretning

Hun slår fast at Dagbladets oppslag er feil.

– Det er snakk om 33 millioner telefonsamtaler som Norge og norsk etterretning har tatt opp i Afghanistan, ikke i Norge. Vi har nå gått igjennom dette, og dette er bekreftet, sier Solberg til NTB.

Statsministeren understreker at etterretningsvirksomheten gjøres som et ledd i å sørge for sikkerheten for norske soldater i Afghanistan.

– Dette er en helt legitim del av det vi gjør for å sikre en deltakelse ute og hindre terrorangrep og noe vi samarbeider med amerikanerne om, sier Solberg.

NSM og PST: Helt ukjent

De andre hemmelige tjenestene i Norge avviste tidligere tirsdag all kjennskap til amerikansk overvåking.

— Det er ikke vår oppgave å registrere mobilsamtaler. Vår oppgave er å varsle og forebygge dataangrep, sier informasjonssjef Kjetil Berg Veire i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) til NTB.

Veire sier NSM er ukjent med Dagbladets opplysninger om at amerikanske myndigheter skal ha registrert 33 millioner norske telefonsamtaler. Han avviser også at etaten på noen som helst måte har bidratt til en slik kartlegging.

— Vi forsøker nå å sette oss inn i saken, sier Veire.

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken sier Politiets sikkerhetstjeneste (PST) heller ikke er kjent med at amerikanske myndigheter gjennom NSA har drevet slik virksomhet i Norge.

— At store og ressurssterke land har kapasitet til å drive omfattende innhenting av informasjon, er noe man lenge har kunnet anta. Likevel er omfanget som er skissert, overraskende for PST, sier Hugubakken til Dagbladet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Sjokkerende overvåking

  2. - USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler

AVVISER OVERVÅKING: Norske mobilsamtaler er ikke overvåket, hevder E-tjenesten. De har derimot overlevert etterretning fra utlandet til NSA. Foto: SCANPIX