Sex gir helsegevinst

For høyt blodtrykk er blitt en folkesykdom. Skotske forskere kommer med følgende blodtrykks-råd: Ha mer sex.

  • Jan Stedje
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

I alt 24 kvinner og 22 menn var med i en studie der sexvaner og blodtrykk ble satt i fokus. Det rent medisinske resultatet av denne spesielle sex-sjekken, som den skotske forskergruppen presenterer i The British Psychologial Society, er følgende:

— De i gruppen som hadde hatt vanlig samleie opplevde større blodtrykksenkning enn de som hadde hatt alle andre former for intim kontakt med hverandre.

Den positive effekten på blodtrykket gjelder, ifølge forskerne, både for kvinner og mann; og er også uavhengig av om samleiet skjer med fast partner eller ikke.

Aktiverer nervebanene

Forskerne er likevel ikke helt sikre på den egentlige årsaken til at det de kaller «gammeldags» sex senker blodtrykket. En mulig forklaring som de trekker frem er at samleiet kan aktivere en rekke nervebaner i hjernen, som igjen gir denne gunstige virkningen på blodtrykket.

Den skotske sex-undersøkelsen og helsegevinsten er gjengitt i siste nummer av bladet «iForm», som kommer i handelen i kioskene fra tirsdag.

Klem i vei

En tidligere lignende amerikansk undersøkelse, der i alt 39 par par i alden 20 til 50 år, deltok har vist lignende effekter. Men i denne sex-sjekken ble stresshormonene i blodet målt. Ifølge det erotiske bladet Cupido viste undersøkelsen ved University of North Carolina at den kvinnelige partneren fikk den største nedgangen i nivået på stresshormonet kortisol etter ti minutter med kos og klem med mannlig partner. Også kjærlighetshormonet oxytocin ble målt etter klemmingen. Resultatet var også her entydig.

Det ble betydelig økning av det gode hormonet oxytoccin etter klem- og kosperioden, sammelignet med nivået av dette hormonet før klemmingen på ti minutter startet.

Og da er det bare å klemme i vei.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun er gift, har to små barn og god jobb. – Mitt problem er at jeg blir for sint på barna.

Kvinnen i 30-årene er akademiker med en ansvarsfull stilling. Hun er gift og mor til to små barn. Og: Hun har et alvorlig problem hun ikke snakker høyt om.

Mest lest akkurat nå

  1. – Si til barna mine at jeg elsker dem, skal kvinne ha sagt før hun døde

  2. Ferge på Mannheller-Fodnes legges til kai for desinfisering

  3. Politiet etterlyser vitner til ulykke

  4. Telenorbygget solgt

  5. Vitner: Kvinne fikk halsen skåret over inne i kirken

  6. Her er åtte ting du må vite om de nye korona­reglene før du går på konsert eller teater